PROMOCIJE

Svečano predstavljena poštanska markica "20 godina postojanja konvertibilne marke"

Sa svečanog predstavljanja poštanske marke

Fena

27.6.2018

"BH Pošta" i Centralna banka BiH danas su u Sarajevu svečano predstavili poštansku markicu "20 godina postojanja konvertibilne marke", koju je "BH Pošta" izdala tim povodom.

Guverner Centralne banke BiH Senad Softić zahvalio je "BH Pošti" što je prepoznala ovaj trenutak i izdavanjem poštanske markice, koja će biti korištena u poštanskom saobraćaju, doprinijela promociji konvertibilne marke.

- Konvertibilna marka sve ove godine ima puno pokriće i zajedno s našom monetarnom poltikom predstavlja jedan od temelja finansijske stabilnosti zemlje - istakao je Softić.

Podsjetio je da su u doba kad je KM puštena u opticaj u BiH korištene četiri valute od kojih je samo njemačka marka bila prihvaćena na cijelom teritoriju, ali je KM vrlo brzo postala dominantno sredstvo gotovinskih transakcija, a do kraja 1999. i jedino.

Direktor "BH Pošte" Mirsad Mujić istakao je da su u saradnji s kolegama iz CB-a odlučili da izdaju poštansku markicu koja je posvećena konvertibilnoj marki.

- "BH Pošta" će, u skladu sa svojim mogućnostima, uvijek nastojati promovirati tradiciju i kulturu naših naroda i Bosne i Hercegovine - kazao je Mujić.

Mujić je guverneru Softiću uručio prvi printani pimjerak te poštanske markice, a Softić njemu zahvalnicu kao i jubilarnu novčanicu koju je CBBiH izdala povodom 20 godina rada te institucije.

Markica je štampana u tiražu od 10.000 primjeraka s nominalnom vrijednošću od 1,5 KM. Autor tog filatelističkog izdanja je dizajner "BH Pošte" Tamer Lučarević.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.