HUMANITARCI

Čelični Bosanac u nevjerovatnom sportskom poduhvatu za djecu Tuzle

Nedić: Finiširat će trostruki triatlon

Piše: E. SKOKIĆ

27.6.2018

Djeca iz istočnog dijela Tuzle do kraja godine trebala bi dobiti adekvatno sportsko igralište, ako pojedinci i institucije podrže Mladena Nedića, ultratriatlonca, poznatijeg po nadimku Čelični Bosanac.  

Bicikl i trčanje

Iza Nedića su uspješno završeni dvostruki triatloni (7,6 kilometara plivanja, 360 kilometara bicikla i 84 kilometra trčanja), a na Svjetskom prvenstvu u njemačkom Lenzanu Čelični Bosanac bi, od 27. do 29. jula, za 58 sati trebao finiširati trostruki triatlon, odnosno otplivati dionicu od 11.400 metara, voziti bicikl 540 kilometara i trčati trostruki maraton, 126 kilometara.

Fondacija tuzlanske zajednice krenula je s implementacijom projekta „Čelični Bosanac“ koji za cilj ima obnovu dječijeg igrališta u naselju Sjenjak. 

Svaki od 676 kilometara „težak“ je 50 KM, a prikupljeni novac od institucija i pojedinaca koji žele „kupiti“ Nedićeve kilometre bit će do kraja godine utrošen na obnovu igrališta koje je u veoma lošem stanju.


Igralište na Sjenjaku u veoma lošem stanju

- Ideja se, kao po običaju, rodi, pa tako i ova. Cilj je da prikupimo novac za obnovu igrališta, a moja zadaća je da završim utrku na dionici od 676 kilometara. Za Svjetsko prvenstvo spremam se kontinuirano već mjesecima i vjerujem da ću biti prvi takmičar iz BiH koji je završio trostruki triatlon – kaže Nedić.

On je prvi i jedini Bosanac koji je finiširao na dvostrukoj Ironman distanci.

Zdrav život

- Ljubav prema sportu i zdravom načinu života razvija se od ranog djetinjstva i zato našoj djeci trebamo osigurati okruženje i uslove za rast i razvoj, a dječija igrališta svakako su jedno od ključnih mjesta na kojima se ova ljubav razvija kroz igru i druženje - kaže Tarik Baraković, projekt-menadžer u Fondaciji tuzlanske zajednice.

Kampanja za prikupljanje novca već je počela, a obnova igrališta trebala bi se raditi od septembra do novembra ove godine.

Osmijeh i bezbrižna igra

- Svaki „otkupljeni kilometar“ ima veliku vrijednost za sve nas, a za našeg Mladena predstavlja dodatnu motivaciju u ostvarivanju ovog podviga, znajući da ovaj put ne trči za sebe nego za dječiji osmjeh i njihovu bezbrižnu igru – konstatira Tarik Baraković, koji poziva pojedince i institucije da podrže “Čeličnog Bosanca”.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.