PRIPREMITE SE PRED PUT

U Hrvatsku i Crnu Goru ne možete unijeti suho meso, jaja, ali možete slatkiše, šteku cigareta, litar žestokog pića...

Uskoro se očekuju veće gužve na graničnim prijelazima

Vecernji.ba / Nezavisne

28.6.2018

Umjesto mesa i mesnih prerađevina, mlijeka i mliječnih proizvoda koje bh. turisti ne mogu nositi preko hrvatske granice, mnogi možda ne znaju da mogu ponijeti do 20 kilograma ribljih proizvoda, kao i dva kilograma ostale hrane, kao što su med, žive školjke i puževi, a dozvoljen je čak unos do 125 grama kavijara.

Budući da je sezona godišnjih odmora već počela, a uskoro se očekuju veće gužve na graničnim prijelazima, trebalo bi se na vrijeme informirati o tome što se sve može nositi u prtljagu.

Nije dozvoljeno nositi suho meso, sarmu i drugu pripremljenu hranu te jaja.

U ličnom prtljagu mogu se nositi hljeb, kolači, keks, čokolada i konditorski proizvodi (uključujući slatkiše), pod uvjetom da ništa od toga nije punjeno proizvodima od mesa, a moguće je ponijeti i šteku cigareta, litar žestokog pića s udjelom alkohola većim od 22 posto, pet litara vina ili 16 litara piva.

Kako navode iz UNOBiH, ulaskom Hrvatske u EU 1. jula 2013. godine, u putničkom saobraćaju primjenjuje se evropska regulativa, prema kojoj je dozvoljen prijenos robe iz trećih zemalja za lične potrebe putnika (nekomercijalna roba) bez naplate carine i PDV-a do vrijednosti 300 eura po putniku, a u zračnom i pomorskom saobraćaju do 430 eura.

Ističu da fitosanitarnom pregledu ne podliježu male količine bilja i biljnih proizvoda kao što su svježe voće i povrće ukupne težine do pet kilograma, ali krompir se ne može nositi.

Uz posjedovanje medicinske dokumentacije, moguće je unošenje gotovih lijekova za lične potrebe putnika u količinama potrebnim najviše za liječenje do mjesec. Prilikom ulaska i izlaska s područja EU, putnici su obavezni prijaviti carinskoj službi gotovinu koju nose sa sobom i to u iznosu od 10.000 eura ili više.

Ono što je najvažnije kod prelaska granice su putne isprave koje moraju biti važeće, a kod zemalja EU na dan povratka s godišnjeg odmora pasoši moraju važiti još najmanje šest mjeseci.

Na to posebnu pažnju skreću u turističkim agencijama koje svoje klijente obavezno upoznaju sa svim pravilima.

U banjolučkoj agenciji "Kontiki" kažu da na važenje pasoša od šest mjeseci nakon povratka iz zemalja EU svi budu upozoreni.

- Nismo imali situaciju da klijent ima problem s putnom ispravom, jer ih uvijek upozorimo na to ako im putovnica ističe za tri-četiri mjeseca i to bude ta prva, nazovimo je, eliminacija, jer naši putnici najčešće idu u Tursku, na vrijeme rezerviraju i imaju vremena izvaditi nove dokumente - kažu u ovoj agenciji.

Što se tiče crnogorske granice, koju, za razliku od Hrvatske, putnici iz BiH mogu prelaziti s važećom ličnom kartom, tamo turisti također mogu nositi razumnu količinu robe, 200 cigareta, litar žestokog pića i dva litra vina, a od hrane je moguće nositi proizvode za ličnu upotrebu koji su u originalnoj ambalaži, deklarirani i koji ne zahtijevaju poseban režim čuvanja, osim ako se trenutno koriste, u ukupnoj količini do jedan kilogram.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.