VRIJEME

Oktobar zalutao u juni: Sarajevo jučer bilo drugi najhladniji glavni grad u Evropi

Vani se nije moglo bez toplijih jakni ( A. Durgut

Piše: A. ČENGIĆ

28.6.2018

Građani BiH na jučerašnji dan prije tačno godinu uživali su u ljetu, visokim temperaturama, šetnji u ljetnoj garderobi... Živa na termometrima 27. juna lani prelazila je 30 stepeni u cijeloj zemlji. Pravo ljeto građani su osjetili i tokom cijelog jula.

Najtopliji bh. grad lani na jučerašnji dan bilo je Mostar s izmjerenih 35 stepeni, a jučer je izmjereno tek 20. 

Vlažnost zraka

Ove godine potpuno drugačija slika. Pravog ljeta još nema, a proteklih dana vladalo je pravo jesenje vrijeme. Mnogi su jučer ujutro prije izlaska vani morali ponijeti jakne, jer su jutarnje temperature podsjećale ne one iz oktobra - bilo je od 13 do 16 stepeni u cijeloj zemlji. 


Sarajevo prije godinu: Temperatura u 14 sati iznosila 32 stepena

Kako je za „Avaz“ kazao meteorolog Željko Majstorović, zbog vrlo toplog proljeća, ali i klimatskih promjena, nije neuobičajeno to što smo u ljeto ušli s temperaturama nižim od prosjeka.

- Hladnije je od prosjeka, ali nije riječ o rekordima. Činjenica je da je bila nagla promjena vremena i ljudi to teško doživljavaju, organizam se teško prilagođava. I u narednom periodu bit će promjenljivo, jer su visoke temperatura mora i okeana, pa zbog toga dolazi val za valom s novim padavinama. Jednostavno je visoka vlažnost zraka - pojašnjava Majstorović.

Ljetne vreline

Hladno vrijeme zadržat će se do kraja ove sedmice, a od početka jula stižu sunčaniji dani i više temperature. Ali, Majstorović kaže da se tek krajem jula i počekom avgusta mogu očekivati ljetne vreline.

Inače, najhladniji evropski glavni grad jučer je bio Rejkjavik, u kojem je izmjereno 11 stepeni, dok je poslije njega Sarajevo sa 14 stepeni.

Oblačno s kišom 

Meteorolozi i za danas najavljuju oblačno vrijeme s kišom, posebno u Krajini i sjevernim područjima zemlje. Jutarnje temperature kretat će se od 10 do 15, a maksimalne dnevne od 22 do 26 stepeni. I u petak će biti slično vrijeme.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.