ISTRAŽUJEMO

Gdje naći najpovoljniji i najbolji smještaj za odmor: Za četveročlanu porodicu potrebne tri prosječne plaće

Crna Gora i dalje među popularnijim zemljama za odmor

Piše: M. HODŽIĆ – A. ČENGIĆ

28.6.2018

Provesti makar koji dan zasluženog ljetnog odmora u nekom finom hotelu za većinu Bosanaca i Hercegovaca samo je nedostižni san.

Prosječna mjesečna plaća u našoj zemlji je 863 KM, a godišnji odmor u hotelu s pet zvjezdica za porodicu s dvoje djece mnogo je iznad toga. Zato se mnogi odluče za apartmanski smještaj, koji je i do pet puta jeftiniji nego hoteli s četiri ili pet zvjezdica. 

Uporedili smo cijene hotelskog smještaja s četiri zvjezdice u jeku sezone u Makarskoj, Ulcinju i Neumu te i cijene smještaja u apartmanima. Brojke kažu da je i dalje najjeftinija opcija Neum.

Četiri zvjezdice

U jedinom bh. gradu na moru apartman za porodicu s dvoje odrasle djece može se unajmiti već po cijeni od 60 do 100 KM po danu, pa sedmodnevni aranžman s uključenim doručkom po osobi dođe oko 700 KM. Dodatni trošak je prijevoz, a povratna autobuska karta košta 60 KM. Isto toliko novca treba izdvojiti za gorivo, ako se putuje privatnim automobilom.

Što se tiče Makarske, gdje Bosanci rado ljetuju, sedmodnevni odmor za četveročlanu porodicu u hotelu „Rosina“ iznosi 2.337 KM. Riječ je o hotelu s četiri zvjezdice, udaljenom samo tri minute od plaže, a za djecu do sedam godina ne plaća se noćenje. U cijenu su uključeni i doručak, parking, internet, sobe su s pogledom na more ili planine, a u restoranu nude domaću tradicionalnu hranu.

Cijene apartmana u Makarskoj su od 700 do 1.500 KM za sedam dana, a ovise o udaljenosti do plaže.

Nešto jeftinija varijanta je Crna Gora, odnosno Ulcinj, koji je posljednjih godina jedno od omiljenijih ljetovališta bh. građana, što potvrđuje i podatak da su svi hoteli skoro pa popunjeni. Sedmodnevni boravak u hotelu „Palata Venezia“ za dvije odrasle osobe i dvoje djece košta 1.900 KM.

Privatni smještaj

U cijenu su uključeni parking, internet, fitnes centar, doručak i privatna plaža. Direktor lokalne Turističke organizacije Fuad Hadžibeti kazao je da noćenje u dvokrevetnoj sobi na bazi polupansiona u hotelima s četiri zvjezdice u Ulcinju iznosi oko 180 KM.

- Ima mjesta u privatnom smještaju gdje se cijene apartmana kreću od sedam pa sve do 100 eura po noćenju. Ovi skuplji su luksuzni apartmani koji mogu primiti više osoba - navodi Hadžibeti.

Albansko primorje najjeftinije 

Albansko primorje posljednjih godina sve više privlači bh. građane, a cijene su dosta niže. Noćenje za dvije osobe u hotelu s četiri zvjezdice “Ventus Harbor“ u Draču košta 137 KM s doručkom. Opremljeniji apartmani mogu se naći i po cijeni od 50 KM za noć.

Brojke

863 KM - prosječna aprilska mjesečna plaća u BiH

700 KM - sedmodnevni aranžman za četiri osobe u apartmanima u Neumu

2.337 - sedam dana u hotelu (četiri osobe) u Makarskoj

<1.900 - sedam dana u hotelu (četiri osobe) u Crnoj Gori

od 700 do 1.500 - sedmodnevni apartman u Makarskoj

od 7 do 100 eura - cijena noćenja u apartmanima u Ulcinju


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.