BIH

Obavještajno podzemlje sprema afere političkim protivnicima

Dnevni-list.ba

28.6.2018

BiH ipak nije policijska država, jer, da jeste, bila bi, koliko god to morbidno zvučalo, uređenija i sigurnija. Naša policija nije u stanju zaštititi državnu granicu, a ''kumove'' u kriminalnom podzemlju ne smije niti poprijeko pogledati. Taj se represivni aparat u kampanjama svih boja alarmira za prljava podmetanja i montaže, piše Dnevni list.

Jedan je stranački prvak ovih dana ustvrdio kako imamo ''Bakirovu policijsku državu''. Poručio je to pod teretom i strahom od policijskog progona zbog navodno nekih sumnjivih kriminalnih grijeha, osmišljenog i, kako tvrdi taj stranački čelnik, montiranog u kuhinji SDA. Odmah su se na tu tezu nadovezali druge prepadnute vođe i brojni analitičari proširivanjem policijske države i na Čovićevo i Dodikovo režimsko dvorište. Uistinu, ne može niko oboriti mračnu zbilju da policijskim i sigurnosno-obavještajnim aparatom surovo vladaju stranački faraoni, ovisno koja je stranka u vlasti, ali Bosna i Hercegovina je daleko od policijske države makar Bakir Izetbegović ima u nekim sredinama i nivoima policijske palice u svojim rukama.

Jer, da je BiH policijska država u punom smislu te represivne silnice, naša bi zemlja bila, koliko god to morbidno zvučalo, uređenija i sigurnija državica. Čast i dignitet policije i policijskog posla nekako na jedvite jade spašava šačica poštenih i profesionalnih redarstvenika, nažalost, to policijsko-obavještajno zapovjedničko jezgro je truhlo, prepuno šljama i okorjeloga ološa. Naša policija nije u stanju zaštititi niti državnu granicu, naravno, uglavnom ne svojom krivicom nego vlastodržaca koji odlučuju o famoznom novcu, da stane ukraj pošasti kriminala i korupcije.

Ucjene

Kumove u kriminalnom podzemlju policija i istražitelji ne smiju niti poprijeko pogledati, a kamoli nešto otkriti i kazneno goniti. Ali, tamo gdje se odrađuju prljave operacije skidanja nečije glave, sve blješti od napucanih ureda i opreme. Taj se represivni aparat u kampanjama i brutalnim političkim čistkama i montažama svih boja i ideologija alarmira po nalozima stranačkih mecena.

Javnosti često nisu dostupne pojedinosti o tajnim operacijama agenture i mnoge odrađene stvari ostanu pod upitnikom kao neogoljela enigma. Tako mnogi i danas ne mogu dokučiti zbog čega je zaista aktualni predsjedatelj Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić tako naprasno odustao od borbe za kandidata SDA za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH. Ozbiljnim analitičarima je bilo teško pomiriti se sa Zvizdićevim principijelnim razlozima, jer izigrana je i pomalo ponižena tako autoritativna osoba. Navodno, vrh SDA i šef Bakir Izetbegović su vrlo vješto upakirali igranku i intrige strogo skrivali od javnosti. 

Nemoć i podređeni položaj Denisa Zvizdića možda najzornije dočarava pomalo posrpdna žalopojka Bakira Izetbegovića kako mu je duboko žao što je Zvizdić tako olako bez fajta odustao od kandidature, jer, kao, njemu trebaju odvažni pobjednici. Ipak, u sarajevskim čaršijskim krugovima je nekako procurilo da je tada pred Konvenciju u SDA bilo uistinu dramatično. Smjenjivale su se burne sjednice i vodile vrlo žučne svađalačke rasprave. Naš izvor tvrdi da je bilo puno teških riječi. Na koncu se navodno umiješao ''Bakirov obiteljski policajac'', kako šefa OSA-e Osmana Mehmedagića pozicionira šef SBB-a Fahrudin Radončić.

Uvidjevši da će Denis Zvizdić biti nesalomiv orah i opasan po planove Izetbegovića, Osmica je navodno izbacio na stol tako kompromitirajuće obavještajne podatke i prijetnje da se Zvizidć naprosto zakovao za stolicu i odlučio ''delistirati''. Koliko su ove špekulacije doista vjerodostojne, teško je posve pouzdano rasvijetliti, ali indikativna je sadašnja mirnoća i bespogovorna poslušnost Denisa Zvizdića unatoč svemu što mu je podmetnuto.

Meta SDP

Promidžbeno-obavještajno mašinerija SDA ne miruje. Meta je, sluti se, stavljena na SDP i najviše dužnosnike Nermina Nikšića, Denisa Bećirovića i Zukana Heleza. I dok se Nikšić ima prokazati kao kriminalni premijer, Dnevni list doznaje iz vrha SDP-a da se navodno planira Bećirovića i Heleza oblatiti kao obiteljske nasilnike. Po tom crnilu je Denis Bećirović u više navrata navodno fizički zlostavljao suprugu, dok su krtice iz SDA izrovarile u bugojanskom sudu čak i navodnu presudu o obiteljskome ''nasilniku'' Zukanu Helezu. 

Mozgovi SDA će procijeniti pozorno kada će se taj podzemni udar aktivirati u javnosti. Mora se priznati da su bili korektni pa su nedavno ipak upozorili neke dužnosnike SDP-a da prestanu sirovo napadi SDA jer će uslijediti brutalna odmazda.

Do parlamentarnih izbora je preostalo nešto više do tri mjeseca, posve dovoljno vremena za kreiranje afera i skidanje konkurentskih glava. U nekim se sarajevskim krugovima čak sve glasnije najavljuju i neka spektakularna hapšenja. Nije nikakva novost da se u BiH međusobno istrebljuju politički konkurenti mračnim spletkama, problem je što se nalogodavci i operativci više nikog ne plaše, jer do sada niko nije polagao račune za gaženje zakona i ovlaštenja. Brojne su afere o prisluškivanju zataškane. Navodno praćenje vrha Srbije i čelnika Hrvatske, presretanje telefonskih razgovora čak i državne tužiteljice ili članice VSTV-a, uhođenje novinara, samo su dio liste prljavoga pohoda robusne agenture. 

Ako se zna da država nema zakon o OSA-i te da naši plaćeni agenti nemaju parlamentarni nadzor, onda praktično ne moraju uopće skidati slušalice i mogu skidati glavu kome hoće. Bivša je zajednička država imala sve elemente policijske države, ali je čovjek mogao mirno prespavati u parku na stolici i ne bi mu falila dlaka s glave. Danas bi te neki nasilnik mogao opljačkati i prebiti upola bijelog dana, policija bi se mučki sakrila iza zgrade dok sve prođe. Dokle smo došli da bismo u očaju opet barem nakratko vratili tu ''policijsku državu''. Samo ne Bakirovu, Čovićevu ili Dodikovu, piše Dnevni list.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.