BIH

Objavljen izvještaj Stejt departmenta o švercu ljudima: SAD uputile oštre kritike BiH

Piše: S. NUMANOVIĆ

28.6.2018

Bosna i Hercegovina izrazito je loše ocijenjena u najnovijem izvještaju Stejt departmenta o suzbijanju švercom ljudi u svijetu.  

Tzv. Trafficiking report, u dijelu koji se odnosi na našu zemlju, donio je stav da je situacija gora nego li je ranije bila, te je BiH snizila ocjenu na blizu 3.

U društvu s Afganistanom

Na listi TIER 2 je Afganistan, Burkina Faso, Obala Slonovače, ali i Hrvatska i Albanija na primjer.

- Vlada Bosne i Hercegovine u cjelosti ne uspunjava ni minimum standarda u eliminaciji trafikinga. No, prave se značajni napori da se to ispravi - stav je Stejt departmenta.

Navodi se i da je donesena tek prva presuda protiv kriminalaca koji su švercovali ljude, te da je osuđena strana isplatila i odštetu žrtvi.

- Vlada, međutim, nema Centar za zbrinjavanje žrtava trafikinga. Zbog toga je BiH pala na listi TIER 2 - upozorava Stejt department.

Radi se o mehanizmu nadgledanja aktivnosti vlasti u suzbijanju trafikinga.

Prema tom mehanizmu, BiH je spala na ocjenu blizu 3. dok je, na primjer, naša zemlja 2011. bila među zemljama s ocjenom 1, u društvu s Belgijom, Australijom ili Francuskom.

Stejt department upozorava da bh. vlasti ne rade na uključivanju romske populacije u rješavanje problema prosjačenja, maloljetničkih brakova, kriminala… te da suzbijaju napore agencija za provođenje zakona u rješavanju ovih problema.

Sudovi su pokazali vrlo loše rezultate u borbi protiv trafikinga s tek četiri slučaja koja su procesuirana u zadnje tri godine. Ističe se da procedure pred tim instancama traju predugo, traljave su, a rezultati nepotpuni i nepouzdani. Navodi se i primjer da su četiri osobe optužene i samo dvije osuđene. Za druge dvije osobe nema nikakvih podataka, što izaziva sumnju.

- Za razliku od prethodnih, ove godine nije registriran niti jedan slučaj trafikinga u koji su upleteni zvaničnici. Vlada nije prijavila da je neko islijeđivan, optužen, pa ni osuđen. Međutim, korupcija i zvaničnici umiješani u trafiking i dalje su izvor naše velike zabrinutosti - stoji u izvještaju,

Ističe se da samo SIPA ima 12 specijaliziranih policajaca za borbu protiv šverca ljudima i pomoć žrtvama. Niti jedna od ostalih 15 policijskih službi u BiH nema takav instrument, upozorava se. Da stanje bude još gore, navodi se i podatak i da je nekoliko slučajeva propalo pred sudovima, zbog nesposobnosti institucija u BiH.

Stalna upozorenja

Institucije rade malo ili ništa da se stanje poboljša.

- U proteklih pet godina upozoravali smo da je BiH izvor, ali i destinacija za šverc ljudima, ženama i djecom koja su često žrtve seksualne eksploatacije - navodi se dalje.

Upozorava se na raširenu prostituciju unutar BiH, ali i van njenih granica. Žene naše zemlje često su prisiljavane na prostituciju i u Austriji, Njemačkoj, Hrvatskoj, Francuskoj…

Djeca, kao najčešće žrtve nasilnog prosjačenja, umjesto da se zaštite, kažnjavana su čak i zatvorom.

Vlada BiH se ističe kao najčešći izvor zanemarivanja i nerada na rješavanju ovog problema.

Nikad gora godina 

Na specijalnom brifingu za grupu novinara u Vašingtonu, visoki zvaničnik Stejt departmenta istakao je da ovogodišnji izvještaj o trafikingu predstavlja sliku koja je "najgora ikada".

Osnovna ljudska prava brutalno se gaze širom svijeta, a najviše stradaju djeca koja se tjeraju na prosjačenje, krađe i seksualno se iskorištavaju.

Gazi se i dostojanstvo žene koja postaje čak i instrument u rukama terorista.

Muškarce se tjera na prisilan rad u opasnim i uslovima nedostojnim čovjeka.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.