DA SRCE PUKNE

DA, MOGU: Šta sve može jedna kćerka da bi sačuvala život majke?!

Avaz.ba

29.6.2018

Dan kada su mi saopćili na UKC Tuzla da od mame nema ništa, da joj je još malo života preostalo i da ja tu ne mogu ništa (tačno ovim riječima), tog trenutka kao da su mi odsjekli noge i pucali u srce, no duboko sam udahnula i odgovorila im – DA, MOGU!

Ovako Jasmina Zukančić iz Tuzle piše o svojoj porodičnoj drami kroz koju posljednjih mjeseci prolaze ona i njena majka. Ova hrabra djevojka je svojom objavom poručila svima da gdje postoji volja, postoji i način te da smo mi suviše mali da odlučujemo gdje nečiji put završava.

-Dana kada sam započela sa skupljanjem donacija, mnogi su rekli, krenuvši od rodbine, pa do prijatelja, do poznanika i nepoznanika da mi govore: “Jasmina, pusti, prihvati, ne možeš tu ništa”, odgovorila sam – DA, MOGU!

DA, pronašla sam kliniku snagom volje i vođenjem time da koliki je broj doktora u cijelom svijetu od kojih neka jedan od njih mi iznese mišljenje da postoji način i rješenje, ja znam što mi je činiti, i DA stupila sam u kontakt sa klinikom i DA skupila sredstva za prvi odlazak za Tursku, oko 4.000 KM je iznos bio, gdje ponovno svima upućujem DA, MOGU!

Moja mila draga majka se jedva kretala u tom trenutku, ali JA, JA sam je na svojim leđima držala, u situacijama kada drugačije nije bilo moguće, vozila sam je na koferu na aerodromu jer moj odgovor je bio DA, MOGU!

Nakon nekoliko dana provedenih u Turskoj i nalaza koje su joj radili svaki dan, njenog povraćanja svaki dan, neprospavanih noći sa mojom fizički i psihički napaćenom majkom ponovno lomim se, otkidam svaki djelić sebe, smijem se na svaki njen pogled dok se duša kidala, jer ja sam znala svoj odgovor. DA, MOGU!

Nakon nalaza iz Turske ponovno me pokušavaju oboriti doktori sa UKC i da trebam mamu smjestiti na kliniku gdje su umirući pacijenti, te da njoj spasa nema, da ima nekih tri mjeseca života i da, nažalost, ja ne mogu tu ništa, no moj odgovor (koji je izazvao njihove izbezumljene face) je bio DA, MOGU!

Nakon što sam dobila proformu za troškove liječenja i troškove operacije i hospitalizacije, uslijedila su nova rušenja tla pod mojim nogama od rodbine, prijatelja, poznanika, nepoznanika uz riječi: “Jasmina, mnogo je to novca za skupiti u dva mjeseca, nećeš uspjeti to izvesti, ali nikako, jednostavno ne možeš, shvati to, znamo da ti je teško i sve, ali Bože moj tako htjelo biti”, na što je uslijedio moj odgovor – DA, MOGU!

I evo nas danas nakon smrtnog roka moje majke od doktora UKC-a, nasmijane na posljednjem ciklusu hemoterapija, evo nas tu s posljednjim obeshrabrenjem gdje su na klinici nam priredili dodatni trošak od 2.400 KM zbog promjene cijene lijekova za hemoterapiju na tržištu i produžili proces skupljanja sredstava, na što, naravno, dobivam poruke: “Jasmina, valjda uspiješ, valjda skupiš”, pogrešno, dragi moji, kod mene ne postoji valjda, moj odgovor je uvijek DA, MOGU!”

Ona je ujedno zamolila sve da im pomognu da do 2. jula prikupe potrebna sredstva, odnosno preostalih 2.500 KM, potrebnih za maminu operaciju. Sredstva možete uplatiti ovdje, kao i putem uplate u banci.

Ime na koje vršite uplate: Rusmira Zukančić

Svrha uplate: Pomoć za liječenje

Banka: ZiraatBank BH d.d.

Broj računa za KM: 1861410333747708

Broj računa za EUR, CHF, USD: 1861415410608495

IBAN: BA391861415410608495


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.