BIH

Granična policija BiH demantirala tvrdnje Dragana Lukača o načinu ulaska migranata u BiH

Ilustracija

Fena

29.6.2018

U cilju objektivnog informiranja javnosti u vezi s izjavama pojedinih dužnosnika policijskih agencija u BiH da je najveći broj ilegalnih migranata koji su u proteklom razdoblju ušli u Bosnu i Hercegovinu ušao u zemlju na službenim graničnim prijelazima, Granična policija BiH u potpunosti demantira te navode.

Prema službenim podacima i informacijama kojima raspolaže Granična policija BiH i drugi organi u BiH u čijoj su nadležnosti poslovi u vezi s migracijama i strancima, skoro u svim do sada registriranim slučajevima otkrivanja, odvraćanja i sprečavanja pokušaja ilegalnih prelazaka državne granice te otkrivenim slučajevima ilegalnih ulazaka u BiH, ilegalni migranti pokušavaju ući u BiH na lokacijama na državnoj granici koje nisu službeni granični prijelazi. 

Radi se o lokacijama u graničnom pojasu na zelenoj ili plavoj granici (rijeke Drina ili Sava) u zonama odgovornosti jedinica granične policije Bijeljina, Zvornik, Višegrad, Hum i Trebinje, saopćeno je u petak iz Granične policije BiH.  

Na graničnim prijelazima državnu granicu mogu prijeći samo osobe koje ispunjavaju zakonom propisane uvjete za prelazak državne granice. Granična policija je tokom 2018. godine evidentirala nekoliko slučajeva pokušaja ulaska ilegalnih migranata na službenim graničnim prijelazima, ali se radi o slučajevima migranata koji su bili skriveni u tovarnim prostorima teretnih motornih vozila, vagonima i podvozju teretnih vozila. 

Sve osobe koje su na graničnim prijelazima otkrivene prilikom pokušaja prelaska državne granice na spomenuti način spriječene su u tome i vraćene u zemlju iz koje su pokušale ilegalno ići u BiH. Broj osoba koje su evidentirane u pokušaju ilegalnog prelaska ili ilegalnog prelaska na graničnim prijelazima je minoran u odnosu na broj osoba koje su evidentirane u pokušaju ilegalnog prelaska ili ilegalnom prelasku na zelenoj ili plavoj granici.  

- Na kraju, naglašavamo da nijedan policijski ili drugi organ iz BiH ili inozemstva nije dostavio GPBiH bilo kakvu informaciju koja ukazuje da najveći broj ilegalnih migranata ulazi u BiH na službenim graničnim prijelazima. Konstatiramo da ovakve neargumentirane i paušalne izjave i ocjene stanja u vezi ilegalnih migracija u BiH narušavaju kredibilitet GPBiH i narušavaju ugled naše policijske agencije u javnosti, uzimajući u obzir naše maksimalno angažiranje na granici ograničenih, kako materijalnih tako i kadrovskih kapaciteta, s ciljem sprečavanja ilegalnih prelazaka državne granice - ističu iz Granične policije BiH. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.