LIJEPE VIJESTI

Tuzla u Indoneziju izvozi 17.500 tona soli, u vrijednosti od 28 miliona eura

Fena

30.6.2018

Kompanija ''Bawazir Group'' planira uvesti oko 17.500 tona soli iz Tuzle u Indoneziju u vrijednosti od 28 miliona eura, što će biti dobra poslovna, trgovinska saradnja za obje zemlje, rekla je u intervjuu za Fenu ambasadorica Republike Indonezije u BiH Amelija Ahmad Jani.

- Posjetila sam “Solanu” u Tuzli. Za mene je to nevjerovatno da grad Tuzla nema more, ali ima izobilje soli ispod zemlje. So je čista i izvorna, s visokom kvalitetom - rekla je ambasadorica Amelija Ahmad Jani, čiji intenzivni angažman na jačanju ekonomske saradnje dvije države bilježi značajne rezultate.

Potvrdila je svoj angažman ambasadorica i organiziranjem i predsjedavanjem značajnim sastankom o usklađivanju poslovnih prilika između Indonezije i BiH, a koji je održan na ovogodišnjem Sarajevo Business Forumu (SBF).

Naglašava kako je na sastanku bio mnogo veći broj poslovnih subjekata nego prošle godine, što, kako kaže, govori o velikom interesu s obje strane i potrebi za dijalogom "jedan na jedan" između bh. i indonezijskih kompanija.

- Rezultirao je sastanak narudžbama iz BiH za indonezijsku kafu, dok turističke agencije započinju programe posjeta iz obje države. Indonezija je prezentirala brojne proizvode, Arabika i Robusta kafu u zrnu sa različitih mjesta u Indoneziji, kokosov šećer, cimet, brikete od kokosovih ljuski, kakao i čaj. Za turističke programe Indonezija je održala prezentaciju “Posjetite Indoneziju”. Obje prezentacije su dobile izvrstan odjek - precizira ambasadorica.

U nastavku razgovora o razvijanju ekonomske saradnje dvije države ambasadorica kaže da će od 24. do 28. oktobra u Džakarti biti održan Sajam trgovine (Trade Expo) te se nada dolasku privrednika iz BiH.


Na pitanje u čemu je specifičnost kafe koja se proizvodi u Indoneziji i za koju je tokom prezentacije rečeno da je izvanrednog kvaliteta i čiji se uvoz u BiH očekuje ove godine, ambasadorica kaže da svaki otok proizvodi kafu.

- Za izvoz-uvoz između Indonezije i BiH, naravno, najvažnija je indonezijska kafa, obje vrste, Arabika i Robusta. Plantaže kafa su skoro u svim dijelovima Indonezije, na različitim nadmorskim visinama, što utječe na ukus i jačinu kafe - pojašnjava ambasadorica i dodaje, kako, s obzirom na to da se u BiH kafa dosta konzumira, smatra da može biti značajan proizvod u trgovinskoj razmjeni dvije države.

Indonezija je 4. proizvođač kafe u svijetu i 2. izvoznik specijalne kafe u svijetu. Proizvodi 10,6 miliona vreća kafa godišnje, a 90 posto kafe u Indoneziji uzgaja se na malim farmama veličine jednog hektara.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.