POSJETE

Sačuvane i stolice na kojima su sjedili Tito i Jovanka

( A. Durgut). Fotografija Josipa Broza Tita sa suprugom Jovankom Broz iz 1969. godine tokom posjete tadašnjem Muzeju revolucije BiH

E. HALIMIĆ

1.7.2018

Historijski muzej Bosne i Hercegovine u Sarajevu je mjesto susreta i razmjene čijem posebnom značaju doprinosi i jedna od najvećih muzejskih zbirki - Zbirka fotografija (fototeka) koja broji više od 100.000 fotografija iz najznačajnijih razdoblja za našu državu.  

Dva ratna perioda  

Tu su predstavljene neke od najznačajnijih fotografija iz vremena Drugog svjetskog rata i socijalističkog perioda koji je potom uslijedio. Ovaj period naročito je značajan za BiH jer je tada obnovljena njena državnost. Naravno, zbirka obuhvata i ratni period od 1992. do 1995. godine.

Iskoristili smo gostoprimstvo rukovodstva Muzeja i mlade kustosice Tijane Križanović, voditeljice Zbirke fotografija, koja nas je provela kroz ovu značajnu kolekciju.

Križanović podsjeća da je Historijski muzej BiH osnovan kao Muzej revolucije 1945. godine i od tada postoji ova zbirka.

Mlada kustosica Tijana Križanović brine o oko 100.000 fotografija

- Građa je prikupljana u muzejsku kolekciju da bi kasnije bila razdvojena u nekoliko njih, kad nastaje i sama fototeka. Useljenjem u sadašnju zgradu šezdesetih godina prošlog stoljeća počele su se prikupljati i fotografije, a prva je upisana kao eksponat 1969. godine. Zbirka fotografija usko je povezana i s historijom tamne komore, što je predstavljeno i kroz stalnu muzejsku postavku u prostorijama Zbirke fotografija. Tamna komora za razvijanje analogne fotografije bila je dio Muzeja i njegovog funkcioniranja i prije useljenja u ovu zgradu, dakle dok je Muzej još djelovao u prostoru Vijećnice – ispričala nam je Križanović.

Naglašava da se kroz stalnu postavku pod nazivom „Foto-depo“ posjetioci mogu upoznati s kompletnim procesom izrade fotografija prije digitalnog doba, kao i opremom korištenom u tu svrhu, te historijom fotografije.

Mračna soba predstavljena je kao stalna postavka

- Fotografije su prikupljane na nekoliko načina, a prije svega su to pokloni fotografa, zatim otkupom, istraživačko-sakupljačkim radom kustosa, kao i razmjenom s drugim institucijama. Tako se i danas prikupljaju fotografije, s tim da je u fokusu trenutno građa iz posljednjeg rata u BiH – pojašnjava Križanović.

Među najznačajnijim fotografijama su ujedno i one prve prikupljene iz doba socijalizma, tačnije bivše Jugoslavije.

- Na njima su zabilježeni najznačajniji događaji iz Drugog svjetskog rata, kao i najznačajniji politički, kulturni i drugi događaji iz tog perioda. Veliki broj fotografija prikazuje vladavinu Josipa Broza Tita. Svakako tu su i fotografije na kojima je dokumentirana posjeta Josipa Broza Tita i njegove supruge Jovanke Broz ovom muzeju 1969. godine - ističe Križanović.

Status nekad i sad

Ujedno nam pokazuje i fotografiju Tita sa suprugom Jovankom tokom tadašnje posjete.

- Na fotografiji cijela delegacija vrha tadašnje države stoji ispred makete Bitke na Neretvi koja je rađena za ovaj muzej, ali je naknadno prebačena u Muzej u Jablanici. Tito je svakako najavio svoju posjetu, a interesantno je da Muzej još u svom depou čuva i dvije stolice na kojima su sjedili Tito i Jovanka. One se ne koriste, dok su ostale stolice iz tog perioda još u upotrebi - opisuje Križanović.

Ova zbirka i prateća izložba ujedno su i pokazatelj statusa i uloge koji je ovaj muzej imao u društvu i državi ranije u odnosu na današnje vrijeme.

Mjesto gdje posjetioci mogu pronaći brojne odgovore, otvoriti vidike, upoznati se s historijom naše države

- A možda se to najbolje vidi kada se uporedi izgled ove zgrade iz vremena socijalizma i njena narušenost danas, iako je svakako značajno napomenuti da je ova zgrada njenim proglašenjem nacionalnim spomenikom BiH ipak zaštićena - govori Križanović.

Ljeti najposjećeniji  

Svi zainteresirani za zbirku i postavku mogu se najaviti i posjetiti Muzej uz pratnju kustosa.

- Najveći broj posjetilaca svakako bilježimo u toku ljeta, kad ima i najviše turista. Većinom se radi o organiziranim grupama. Ovu muzejsku zbirku koriste istraživači koji u njenoj građi pronalaze što im je potrebno za njihove radove - pojašnjava Križanović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.