BIH

508. Dani Ajvatovice: Više hiljada posjetilaca pozdravilo 300 konjanika u Donjem Vakufu

Tradiconalni doček konjanika ( Avaz)

Piše: A. Mandžić

30.6.2018

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz

Centralnoj manifestaciji 508. Dana Ajvatovice sutra u Pruscu prethodio je tradicionalni doček konjanika u centru Donjeg Vakufa danas popodne. 

Pozdravljeni od više hiljada stanovnika ovog srednjobosanskog gradića, susjednih mjesta, Bosne i Hercegovine i inostranstva centrom grada prodefilirali su učesnici ovogodišnje Ajvatovice na konjima, specijalno pripremljenim i ukrašenim za ovu priliku.

Na ovogodišnjoj Ajvatovici učešće je uzelo više od 300 konjanika iz Zenice, Tuzle, Sarajeva, Brčkog,Hercegovine, Foče, Zvornika, Srebrenice, Vlasenice, Bratunca, Glamoča, Duvna, Glamoča, Jajca, Bugojna, Novog Travnika, Donjeg Vakufa.....

Kao i proteklih godina najbrojnija je bila konjica iz Karaule sa 75 konjanika. U svečanom defileu bili su i predstavnici turskog vojnog orkestra „Mehter“ , KUD „Semazem“ iz Turske, te brojna jedinica izviđača iz ove zemlje i Elči Ibrahim- pašine medrese Travnik, predstavnici Mreže mladih Medžlisa Islamske zajednice Donji Vakuf, kao i takmičari Kluba borilačkih sportova "Reflex" Donji Vakuf.

Ovom prilikom izvršena je i tradicionalna primopredaja bajraka u znak sjećanja na događaj iz 1947. godine kada je bajrak bačen u Vrbas, a Ajvatovica zabranjena. Predsjednik organizacionog odbora 508. Dana Ajvatovice, muftija travnički dr. Ahmed ef Adilović bajrak je predao Merzuku ef Grabus, imamu džemata Karaula.

U trenutku predaje bajraka sa Bagine strane iznad Donjeg Vakufa oglasio se topovski pucanj, koji je u suštini označio zvanični početak centralne svečanosti ovogodišnje Ajvatovice. 

Top je kao poklon načelniku općine Donji Vakuf Husi Sušiću predao Abdulah Skaka, gradonačelnik Sarajeva.

Hiljade vjernika će sutra iz Prusca krenuti ka Ajvaz - Dedinoj stijeni. Tome će prethoditi tradicionalna prozivka bajraka ispred Handanagine džamije i prolazak konjanika kroz Prusac.

Po dolasku do Ajvaz- Dedine stijene, kroz stijenu prvi će proći bajrakrari, pa potom vjernici. Uče se odlomci iz Kur'ana, a nakon izlaska iz stijene uči se sura El Feth(pobjeda).

Na Ajvatovačkoj livadi do podne namaza bit će priređen bogat vjerski program, a planirano je da se prisutnim vjernicima obrate predsjednik OO ovogodišnjih Dana Ajvatovice dr. Ahmed ef Adilović, muftija travnički i reisu-l- ulema IZ u BiH dr. Husein ef Kavazović. 

Manifestacija će biti okončana klanjanjem podne namaza na Ajvatovačkoj livadi.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.