BIH

Crnadak: Sutra očekujemo zvaničnu notu iz Hrvatske o hapšenju Lukajića

Crnadak: Nema potrebe da se na bilo koga prebacuje odgovornost

Fena

1.7.2018

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak potvrdio je da sutra očekuju zvaničnu notu iz Hrvatske u vezi s hapšenjem pukovnika bivše Vojske Republike Srpske Daneta Lukajića u Hrvatskoj.

Crnadak kaže da su nadležni u Ambasadi BiH jučer telefonski obaviješteni o hapšenju Lukajića.

Šef bh. diplomatije je izdao nalog da budu u stalnoj vezi s organima Hrvatske i da se što prije stupi u kontakt s ovim uhapšenim bh. državljaninom da bi, naveo je, došlo do posjete i utvrdilo se da su prema Lukajiću ispoštovana sva zagarantirana prava i da se s njim postupa na odgovarajući način.

- Iz ovog što je hrvatska policija do sada saopćila vidi se da je u pitanju optužba za ratni zločin – rekao je ministar vanjskih poslova BiH.

Povodom izjave entitetskog predsjednika Milorada Dodika da je uvjeren da će član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić protestirati i tražiti od hrvatskih vlasti da što prije osiguraju Lukajićevo puštanje na slobodu, Crnadak je rekao da je ovom trenutku važno da svako pomogne koliko može.

- Nema potrebe da se na bilo koga prebacuje odgovornost. S obzirom na činjenicu da je SNSD Milorada Dodika u bratskim vezama s HDZ-om i na njegovu izjavu da ''srpske interese u Predsjedništvu BiH brani Dragan Čović'', očekujem i pozivam ga da se u ovo najdirektnije uključi i iskoristi svoje bliske veze s hrvatskim političarima da bi izvukli maksimum iz tih njegovih dobrih veza i pomogli u ovom slučaju Lukajiću - dodao je Crnadak.

Hrvatska policija saopćila je jučer da je nekadašnji oficir u organima sigurnosti Pete vojne oblasti JNA Dane Lukajić (67) uhapšen u Ličkom Petrovom Selu zbog sumnje da je počinio ratni zločin protiv ratnih zarobljenika u logoru Manjača kod Banje Luke u septembru 1992. godine.

Iz hrvatske policije su naveli da je Lukajić, koji je državljanin BiH, priveden u prostorije zagrebačke policijske uprave.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.