POSUŠJE

Rođaci prijetili policajcu zato što su pali zbog droge

Imanje Markića u mjestu Vir

Piše: M. HODŽIĆ

2.7.2018

Općinski sud  u Širokom Brijegu, na prijedlog Tužilaštva Zapadnohercegovačkog kantona, odredio je jednomjesečni pritvor rođacima I. Markiću (46) i V. Markiću (44), koji se sumnjiče da su u mjestu Vir kod Posušja zasadili ukupno 2.246 stabljika indijske konoplje.

Sve priznao

I. Markić uhapšen je 26. juna prilikom zalijevanja zasada u velikoj akciji pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova ZHK, koju su proveli radi sprečavanja neovlaštene proizvodnje i stavljanja u promet opojnih droga.

Zaplijenjeno i 3.500 grama marihuane

Tom prilikom je zaplijenjena rekordna količina indijske konoplje, a pretragom kuća i pratećih objekata koje su koristili osumnjičeni, pronađeno je skoro 3.500 grama marihuane te spremnik za municiju automatske puške sa 29 komada municije kalibra od 7,62 milimetra.

Osumnjičeni I. Markić priznao je prilikom ispitivanja izvršenje krivičnog djela te je pušten na slobodu, a za V. Markićem, koji je tada bio u Hrvatskoj, se tragalo.

No, kako je jučer potvrđeno iz Tužilaštva ZHK, Markići su 28. juna došli u jedan ugostiteljski objekt u Viru, gdje su za susjednim stolom primijetili jednog policajca, kojem su uputili prijetnje.

Aničić: Osumnjičen i za prijetnje

Napali i gazdu


- Revoltirani time što su otkriveni, počeli su ga vrijeđati i prijetiti mu, govoreći mu da ih je on izdao, da će mu skratiti nogu i da neće mirno spavati. Nakon toga su počeli vrijeđati vlasnika ugostiteljskog objekta, govoreći mu da je i on kriv što su pali i da će ga išamarati pa, kad je u odbranu svog oca stao sin, V. M. mu je zaprijetio da će ga izudarati, a I. M. da će mu smrskati glavu kad ga vidi na cesti - kazao je Josip Aničić, službenik za odnose s javnošću Tužilaštva ZHK.

Tri krivična djela

Osim sumnje da su počinili krivično djelo neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga, a V. Markiću i krivično djelo nedopušteno držanje oružja ili eksplozivnih tvari, na teret im se sada stavlja i krivično djelo ugrožavanje sigurnosti. Stoga je pritvor, kako navodi Aničić, predložen zbog opasnosti da će osumnjičeni boravkom na slobodi utjecati na svjedoke, sakriti i uništiti dokaze te ponoviti i učiniti krivično djelo kojim prijete.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.