BIH

Potvrđeno: Veća grupa migranata iz Sarajeva prevezena u Delijaš

Migranti ispred Željezničke stanice u Sarajevu

Piše: Al. Ti.

1.7.2018

Veći broj migranata koji je boravio u okolini Željezničke stanice u Sarajevu danas je Služba za poslove sa strancima prevezla u migrantski centar u Delijašu. 

Ovo je za Avaz.ba potvrdio direktor Službe za poslove sa strancima Slobodan Ujić, koji je kazao da migranti kod sebe imaju kartone tražilaca azila i da su izrazili želju za međunarodnom zaštitom.

- Jedan dio je prebačen u Delijaš, jer je taj centar poluprazan, a ovdje ljudi spavaju na otvorenom. Migranti koji dođu u BiH moraju poštivati i zakone ove zemlje. Prebačeni su u čiste prostorije, gdje imaju sve uvjete za život, hranu i vodu. Kada već ima slobodnog prostora u prihvatnim centrima, onda migranti moraju biti tu - kazao nam je Ujić.

Istaknuo je da migranti koji su prebačeni u Delijaš nisu prisilno odvedeni.

- Dobili smo mnogo poziva građana koji su bili uznemireni. Migranti su spavali na otvorenom, ispod mostova, pored haustora... Problem je jer mnogi od njih, kada vide naše uposlenike, bježe jer ne žele da idu iz urbanog dijela. Lakše im je iz grada da se prebace na željenu lokaciju. Ne žele da idu iz grada u centre jer, kada se žele vratiti, onda moraju platiti i taksi. Sve što radimo je po zakonu i to ćemo nastaviti u narednom periodu - rekao nam je Ujić.

Dodao je da će uskoro i prihvatni centar Ušivak biti u funkciji.

- Ušivak se počeo čistiti i veoma brzo će tu biti slobodno blizu 450 mjesta. Nećemo dozvoliti da migranti budu na otvorenom - naglašava Ujić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.