BIH

Gradske vlasti Bihaća najavljuju: Ako ne bude reakcije zbog migranata, dolazimo u Sarajevo

Piše: Al. Ti.

1.7.2018

Gradske vlasti Bihaća su prije nekoliko dana na vanrednoj sjednici donijeli zaključak da Ministarstvo sigurnosti BiH, u roku od sedam dana, odredi privremenu lokaciju za smještaj ilegalnih migranata iz Bihaća, a ukoliko ste to ne desi, svi vijećnici Gradskog vijeća će zajedno sa gradonačelnikom Šuhretom Fazlićem na protest ispred prostorija Vijeća ministara i Ministarstva sigurnosti BiH u Sarajevu. 

Gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić je za Avaz.ba kazao da je situacija u ovom gradu svakog dana sve teža, a da povratne informacije sa viših nivoa vlasti nema.

- Pismo smo poslali Denisu Zvizdiću, Semihi Borovac i Draganu Mektiću, međutim, odgovor još nismo dobili. Ako se ništa konkretno ne uradi, mislim da ćemo u Sarajevu naredne sedmice. Želimo da natjeramo nadležna ministarstva da konačno nešto urade - kaže Fazlić.

Istakao je da je prije nekoliko dana razgovarao i sa ministrom sigurnosti Draganom Mektićem.

- Ministar Mektić mi je kazao da su za migrante došli kontejneri i šatori za migrante i da će to biti na raspolaganju, ali još uvijek nema ništa od toga. Moramo se boriti, ne smijemo dozvoliti da budemo taoci cijele ove situacije, jer je zaista ovo teška situacija - naglašava Fazlić.

Navodi da je grupa od 20 migranata jučer ušla na stadion Jedinstva i naložila vatru.

- Policija je pozvana, odreagirala, ali je situacija teška. Kupaju se u Uni u centru grada. Niko i ne zna koliko ih je i imaju potpuno slobodu kretanja po gradu. Potpuno mi je nezamislivo da ih niko ne kontroliše, niko ne zna ni ko ni šta su. Svakodnevno migrante srećemo na cesti prema Hrvatskoj u grupi od pet ili 10 osoba - ističe naš sagovornik.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.