OTKRIVAMO

Tužilaštvo KS formiralo sedam predmeta protiv Konakovića: Narodnim novcem isplatio 100.000 KM duga KK Bosna

Konaković: Brojne zloupotrebe

Piše: M. AŠČIĆ

2.7.2018

U Tužilaštvu Kantona Sarajevo trenutno je aktivno sedam predmeta protiv Elmedina Konakovića, bivšeg premijera KS i predsjednika nedavno osnovane stranke Narod i pravda, otkriva „Dnevni avaz“.  

Određeni i tužioci

Riječ je o predmetima formiranim na osnovu krivičnih prijava koje su stigle na adresu Tužilaštva KS ili Federalne uprave policije (FUP), a koje su već u radu te za koje su određeni i tužioci.

Radi se o sedam predmeta koji su zavedeni i formirani. No, predmeti po velikom broju krivičnih prijava protiv Konakovića, kao što su one od „Žutog taxija“, „Vodovoda i kanalizacije“ i mnogih drugih, još nisu ni formirani, i to zato što su prijave stigle naknadno, jer su prvo adresirane na policijsku agenciju i nisu uvedene u sistem Tužilaštva.


Medijima 2016. godine najavio isplatu novca Bosni 


Većina aktivnih krivičnih prijava na kojima rade tužioci podnesena je 2016., 2017., ali i 2018. godine, a predmet koji je u poodmakloj fazi odnosi se na ubijanja pasa lutalica, čije je uklanjanja, kako se navodi, naredio, između ostalih, i Konaković, kao tadašnji čelnik KS.

Ništa manje nije zanimljiva ni krivična prijava koja je najprije poslana FUP-u, a zatim proslijeđena Tužilaštvu KS na daljnje postupanje. U prijavi se Konaković sumnjiči za zloupotrebe službenog položaja i ovlasti na način da je iz budžeta KS dao 100.000 maraka Košarkaškom klubu Bosna Royal kako bi crnogorskom košarkašu Nikoli Vučuroviću isplatio dugove. Na ovom predmetu tužilac već intenzivno radi.

Dvije prijave

Tu su i predmeti koji su formirani na osnovu dvije krivične prijava Sindikata radnika zdravstva KS. Posljednja prijava ovog sindikata zavedena je i prije nekoliko mjeseci.

Konakovića su Tužilaštvu KS prijavili i iz Udruženja predstavnika stranih proizvođača lijekova BiH. Jedna od prijava odnosi se na Privredni grad „Skenderija“, dok je prijavljen i za zloupotrebe položaja koje se odnose na rad Veterinarske stanice Sarajevo, koja je u vlasništvu KS, a na štetu Elvira Rakovića.

Saslušavan zbog predmeta „Graft“

Konaković je 2015. godine saslušavan u Tužilaštvu KS u sklopu istrage koja se odnosila na predmet „Graft“, u kojem su hapšeni, a nedavno i osuđeni, sarajevski iznuđivači Mirza Hatić i Hilmija Garibović. S njima je Konaković imao redovnu komunikaciju. Garibovića je Općinski sud u Sarajevu osudio na pet godina i devet mjeseci zatvora, a tužioce je zanimalo Konakovićevo prijateljstvo s osuđenim kriminalcima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.