BIH

Ženeviv Ruiz Kalavera: Političari moraju raditi svoj posao, na njima je odgovornost da donose teške odluke

M. Kadrić

E. HALIMIĆ

2.7.2018

Bh. političari moraju raditi svoj posao, na njima je odgovornost da donose teške odluke, kazala je danas direktorica za zapadni Balkan pri Evropskoj komisiji Ženeviv Ruiz Kalavera (Genoveva Ruiz Calavera).

Tokom ministarskog sastanka u okviru Strukturalnog dijaloga, Kalavera je istakla pozitivne i negativne strane reforme pravosuđa u BiH.

- Danas smo održali sastanak o strukturalnom dijalogu. Vi znate da je procjena vladavine prave važna u EU. Od dva sastanka u junu i julu prošle godine ostvaren je napredak. BiH je skinuta sa sive liste zemalja FATF. Zabilježen je napredak u aktivnostima VSTV-a u smislu ispunjavanja cijelog niza preporuka Evropske komisije. Novi pravilnik koji je VSTV usvojio o imenovanju sudija i tužilaca, disciplinskim postupcima i principima integriteta pokazuju da su moguća poboljšanja. Pozdravljamo aktivnosti koje VSTV provodi na reviziji Zakona o VSTV-u. Uzeli su u obzir preporuke naših eksperata i Venecijanske komisije - istakla je Kalavera.

Dodala je da je među negativnim dešavanjima i izostanak napretka u izradi konačne verzije Zakona o sudovima.

- Zabrinuta sam zbog izostanka usvajanja Zakona o krivičnom postupku u skladu s preporukama Ustavnog suda. Apeliram da se usaglasite u vezi s kontakt-tačkom za Europol. To je veoma važno i hitno. Izgubili smo vrijeme u jalovim raspravama - pojasnila je.

Josip Grubeša, ministar pravde BiH, je naglasio da je tema kojoj se najviše posvetilo vremena na današnjem sastanku incijativa VSTV-a o izmjeni Zakona o VSTV-u. Kazao je da će se na osnovu amandmana donijeti odluka koji od dva Zakona o krivičnom postupku BiH treba podržati.

Anton Kasipović, ministar pravde RS, je također naglasio važnost donošenja Zakona o VSTV-u. Izrazio je zadovoljstvo što je revidirana Strategija za procesuiranje ratnih zločina u BiH.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.