AFERE

Knežiček optužio Ebnera da je formirao novi Savez radi lične koristi

S. DEGIRMENDŽIĆ

2.7.2018

Već duže vrijeme evidentna je netrpeljivost među članovima Vijeća nacionalnih manjina BiH, koje je posebno savjetodavno tijelo Parlamentarne skupštine (PS) BiH i koje daje mišljenja, savjete i prijedloge Državnom parlamentu o svim pitanjima koja se tiču njihovog prava, položaja i interesa, saznaje “Dnevni avaz”.

Burna reakcija

Do raskola je došlo kad je otkriveno da je u Ministarstvu pravde BiH registriran Savez nacionalnih manjina u BiH, čije su formiranje podržali neki od članova Vijeća nacionalnih manjina BiH, kojih ima ukupno 18.

Tada je Tihomir Knežiček, predsjedavajući Vijeća, koji zastupa interese italijanske nacionalne manjine, uputio dopis članovima Vijeća nacionalnih manjina. U njemu je osnivače Saveza optužio za prisvajanje “prava nacionalnih manjina zbog ostvarivanja finansijske koristi i djelovanje suprotno interesu nacionalnih manjina”. On je u tom dopisu predložio i da se zahtijeva poništenje registracije Saveza kod Ministarstva pravde BiH.

Na ta Knežičekova upozorenja burno je reagirao Davor Ebner, jedan od članova Vijeća, koji je učestvovao u osnivanju Saveza. On je u opširnom pismu Vijeću nacionalnih manjina BiH, upućenom 26. juna, demantirao Knežičekove tvrdnje te mu je uputio i, kako je naveo, opomenu pred tužbu za klevetu.


Uprkos tome, Vijeće nacionalnih manjina BiH na sjednici dan poslije prispjeća Ebnerovog pisma usvojilo je zaključke da “ne podržava djelovanje Saveza nacionalnih manjina u BiH” te da se od Ministarstva pravde BiH traži poništenje njegove registracije “zbog zloupotrebe imena države” u nazivu Saveza.

Dobra zarada  

Ebner u svom pismu tvrdi da je sva procedura formiranja Saveza provedena transparentno i u skladu sa zakonskim propisima u BiH te istovremeno predbacuje Knežičeku da je on od članstva u Vijeću nacionalnih manjina tokom godina zaradio desetine hiljada maraka, a da je pitanje koliko je uistinu zastupao interese onih koje predstavlja. Još se ne zna kakav će epilog u konačnici imati ovaj slučaj. No, pokazao je da svađe i “pucanje po nacionalnim šavovima” nisu u ovoj zemlji rezervirani samo za Bošnjake, Srbe i Hrvate i da na podjele i razmirice nisu imuni ni “ostali”, među kojima su i pripadnici nacionalnih manjina u našoj zemlji.


Članove imenuje Parlament BiH

Vijeće nacionalnih manjina, koje imenuje Parlament BiH, čine predstavnici Albanaca, Crnogoraca, Čeha, Italijana, Jevreja, Mađara, Makedonaca, Nijemaca, Poljaka, Roma, Rumuna, Rusa, Rusina, Slovaka, Slovenaca, Austrijanaca, Turaka i Ukrajinaca. Ebner, koji je poznat po tome što je pjevač grupe “Regina”, predstavnik je austrijske nacionalne manjine u Vijeću. Mandat članova je četiri godine i rad u ovom tijelu se plaća.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.