SAOPĆENJE

HDZ 1990 najoštrije osuđuje i zgrožava se nad Dodikovim izjavama, ali i šutnjom njegovog istomišljenika Čovića

Arhiv

Avaz.ba

2.7.2018

Hrvatska demokratska zajednica 1990 objavila je saopćenje povodom izjava predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i istakla zgražavanje nad njegovim riječima. Oni su također osudili i šutnju lidera HDZ-a i člana Predsjedništva BiH Dragana Čovića.

Saopćenje stranke prenosimo u cijelosti:

- Povodom prijetnji upućenih od predsjednika RS Milorada Dodika Hrvatima BiH, HDZ 1990 iste najoštrije osuđuje i zgraža se nad njegovim riječima, ali šutnjom njegovog političkog partnera i istomišljenika gospodina Čovića. 

Kao što su u krvavoj prošlosti hrvatske ideje, misli i postupci ugrožavani od prvog dana od jugoslavensko-unitarističkih i velikosrpsko-hegemonističkih snaga koje su se udruživale u svojoj nepomirljivosti prema svakoj hrvatskoj nacionalnoj i državotvornoj ideji, tako se i danas ostaci zločinačke velikosrpske ideologije, preživjele unutar BiH, udružuju s domaćim kolaboracionistima i otvoreno prijete hrvatskom narodu. 

Nažalost, rezultat divljanja razularene zločinačke vojske u prošloj srpskoj agresiji najstrahovitije se vidi u entitetu nastalom na genocidu. Od prijašnjih 220.000 Hrvata, ostalo ih je tek 8.000, a i oni se redovito zastrašuju i protjeruju.

Ovaj put predsjednik manjeg entiteta brani neobranjivo čovjeka kojem se na teret stavlja zločin nad hrvatskim i bošnjačkim zarobljenicima u koncentracijskom logoru Manjača. 

One koje predvodi onaj koji brani ratne zločine pozivamo da se oslobode utopijskih snova i zabluda, ali i užasa, horora i nasilja što njihova ideologija zla, odnosno "velike Srbije" proizvodi. Demoniziranje hrvatskog naroda kao ustašoidnog i profašističkog više nema učinka i vraća se kontraproduktivno svom naručiocu. 

Te zatočenike svijesti, savjesti i ćudoređa pozivamo da se okane rata i sukoba i da se barem jednom u svojoj povijesti počnu ponašati u skladu sa civilizacijskim normama Zapadnog svijeta jer je naša nevolja upravo u tome što zlokobna prošlost još živi oko nas utjelovnjena u političarima i pristalicama ideologije smrti. 

Tim i takvima želimo najodlučnije potvrditi da će hrvatski narod opet znati braniti i odbraniti svoju teško stečenu slobodu, politički suverenitet i teritorijalni integritet.'' 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.