BIH

Iz Sarajeva krenuo ''Marš mira Sarajevo - Nezuk - Potočari'' sa 35 učesnika

S prošlogodišnjeg pohoda

Avaz.ba

3.7.2018

Članovi Udruženja građana "Svjedoci svog vremena", povodom obilježavanja godišnjice genocida u Srebrenici, sedmu godinu organizirali su pohod ''Marš mira Sarajevo - Nezuk - Potočari", a ovogodišnji učesnici krenuli su jutros iz Sarajeva.  

Planirano je da u narednim danima do Potočara, gdje će 11. jula odati počast žrtvama genocida počinjenog uljeto 1995. godine, prepješače oko 280 kilometara.

Prvog dana planirano je pješačenje do planine Ozren (Ovčija ravan), gdje će kolona učesnika prenoćiti.

U ovogodišnjem pohodu učestvovat će 38 građana iz svih dijelova BiH koji će do Potočara za osam dana prepješačiti oko 280 kilometara.

Drugog dana planirano je pješačenje do Planinarskog doma ''Ponijerka'' Olovo, gdje će učesnici prespavati, a trećeg dana predviđeno je pješačenje do Planinarskog doma "Javorje" Konjuh.

Učesnici pohoda bi četvrtog dana trebali pješačiti do Jelovog Brda, gdje će na privatnom imanju biti organizirano noćenje u improviziranom kampu.

Petog dana pješačit će se do Nezuka, gdje će se učesnici priključiti tradicionalnom ''Maršu mira Nezuk - Potočari".

- Nadamo se da ćemo na ovaj način doprinijeti jačanju osjećaja zajedništva, pripadnosti, odgovornosti i povezanosti, odati počast nastradalima, podsjetiti te dati skromni doprinos da se ne dozvoli zaborav i da se nikada i nikome više ne dogodi genocid – saopćeno je iz Organizacionog odbora pohoda "Sarajevo - Nezuk - Potočari".


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.