BIH

Ruski oligarh Konstantin Malofeev, koji se nalazi na crnoj listi EU i SAD, namjeravao kupiti obveznice RS za 200 miliona eura

Agencije

Žurnal.info

3.7.2018

Konstantin Malofeev u Banjoj Luci namjeravao je održati sastanak s čelnicima Republike Srpske na kojem bi se govorilo o kupovini obveznica u iznosu od oko 200 miliona eura, prenosi Žurnal.info.

Tri sata je Putinov milijarder Konstantin Malofeev zadržan na banjalučkom aerodromu prije nego što su mu pripadnici Granične policije BiH uručili rješenje o protjerivanju iz BiH.

- Imenovani Konstantin Malofeev predstavlja prijetnju BiH, javnom poretku, javnom redu i miru, javnom zdravlju BiH ili međunarodnim odnosima - piše u dokumentu na osnovu kojeg je ovom ruskom oligarhu zabranjen ulazak u BiH, zbog čega se on privatnim avionom morao vratiti natrag u Moskvu.

Povratak u Moskvu

Sve se zbivalo 30. maja ove godine, a u slučaj je, kako saznaje Žurnal, bila uključena i Ambasada Ruske Federacije u BiH. Prvo su, naime, Malofeevovi saradnici kontaktirali kabinet predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika da bi ga izvijestili da zbog problema na granici milijarder ne može stići na zakazani sastanak. Dodik je potom pozvao upravu Aerodroma Banja Luka negodujući zbog zadržavanja, ali je situacija ostala nepromijenjena. Na kraju je Malofeev zatražio pomoć od Ambasade Ruske Federacije, čiji su službenici pozvali ministra vanjskih poslova BiH Igora Crnatka. No, sve je bilo uzaludno – umjesto prema Dodikovom kabinetu, Malofeev je morao za Moskvu.

Konstantin Valerevič Malofeev čovjek je s crnih listi SAD i Evropske unije.

- Malofeev je usko povezan sa separatistima u istočnoj Ukrajini i na Krimu. Bivši je poslodavac Aleksandra Brodarija, takozvanog premijera takozvane Donjecke Narodne Republike. Vlada Ukrajine otvorila je krivičnu istragu o njegovoj navodnoj materijalnoj i finansijskoj podršci separatistima - piše u odluci kojom je Malofeev stavljen na crnu listu EU.

Kada je, krajem maja, pokušao ući u BiH, Malofeev je bio u društvu Vladimira Tretjakova, Denisa Gajevskog i Aleksandre Mačković. Tretjakov je odbio da uđe u BiH ukoliko se ne dozvoli ulazak Malofeevu, dok su Gajevski i Mačković iz privatnog aviona prešli u komercijalni i odletjeli za Beograd.

Ko je Malofeev

Prema informacijama Žurnala, Malofeev je u Banjoj Luci namjeravao održati sastanak s čelnicima Republike Srpske na kojem bi se govorilo o kupovini obveznica u iznosu od oko 200 miliona eura. Kako je sastanak u Banjoj Luci propao, vlasti RS su odlučile da obveznice prodaju na berzi u Beču, a transakcija je, prema izvještaju s berze, obavljena 28. juna 2018. godine. Umjesto 200 miliona eura, prodate su obveznice vrijedne 168 miliona eura. Vlasti Republike Srpske još nisu objavile ko je kupac obveznica, ali je prema dokumentu dostupnom na internet-stranici berze u Beču, kao garant vraćanja novca nepoznatom kupcu naveden budžet RS, i to uz visoku kamatnu stopu od 4,75 posto.

Milijarder Malofeev godinama finansira separatističke režime koji provode (pro)rusku politiku. Osnivač je i vlasnik više firmi – a najpoznatija je ''Marshal Capital Partners'', koja je, također, na crnoj listi SAD. Prije deset godina ruska kompanija za investicije ''VTB Capital'' podnijela je sudu u Londonu žalbu protiv Malofeeva i njegovih firmi zatraživši povrat kredita u iznosu od 225 miliona dolara.

Tokom 2011. godine sud je zaplijenio dio Malofeeve imovine, a do 2015. godine dug prema ''VTB Capitalu'' narastao je na skoro 600 miliona dolara. Međutim, u martu 2015. godine VTB je zatražio povrat samo 100 miliona dolara, zbog čega je slučaj formalno – riješen. Istražni organi EU smatrali su da je sve ovo obavljeno uz blagoslov ruskih vlasti te da je ''oprost'' duga Malofeevu uslijedio nakon što je on dokazao da je finansirao separatističke aktivnosti u Ukrajini. Osim sa separatističkim aktivnostima u Ukrajini, Malofeeva su i crnogorske vlasti dovele u vezu s pripremom državnog udara, zbog čega mu je zabranjen ulazak u tu državu.

Sastanci s Dodikom

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik više puta se sastajao s Konstantinom Malofeevim. Tokom 2017. godine ovaj ruski milijarder nekoliko je puta privatnim avionom dolazio u Banju Luku. Prema podacima sigurnosnih agencija BiH, s Maelofevim su u Republiku Srpsku dolazili njegovi saradnici koji vode kompaniju ''Marshall Capital'', koja se bavi kreditiranjem, te kompanije ''Sigurna Internet Liga'', koja je povezana s ruskim obavještajnim službama.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.