NAKON 13 GODINA

Učesnici ''Marša mira Nezuk - Potočari'' prvi put će ići stazom kojom su išli Srebreničani u julu 1995.

S obilaska trase Nezuk - Potočari

S. SMAJLOVIĆ

3.7.2018

Nakon današnjeg obilaska staze ''Marš mira Nezuk - Potočari'', dužine 100 kilometara, predsjednik Pododbora ove manifestacije Munir Habibović za ''Avaz'' je kazao da ovaj pohod može početi, dodajući da prvi put, nakon trinaest godina, učesnici ovog pohoda mogu ići pravom stazom, kojom su se Srebreničani u julu 1995. godine probijali do slobodnog teritorija.

Sigurna prohodnost

- Zahvaljujući Američkoj ambasadi u BiH, deminirano je 300.000 metara kvadratnih terena na lokalitetu Buljim - Kameničko brdo, kao i Federalnom ministarstvu za izbjegla i raseljena lica, koje je u izgradnju mostova i trasa na putu Nezuk – Potočari uložilo oko milion maraka, danas je prava staza sigurna i prohodna za ovaj veliki pohod - pojasnio je Habibović.

Kaže da je, osim deminiranja lokaliteta Kameničko brdo, od mina prošle godine očišćen teren na Crnom Vrhu, Glodima i Baljkovici. Kaže da je ručno prokopana staza u dužini od 13 kilometara od Kameničkog brda preko Baljkovice do Jaglića, gdje su prilikom izvođenja radova pronašli dosta posmrtnih ostataka i drugih predmeta žrtva, koje su predali Institutu za traženje nestalih osoba BiH.

Prvi čas historije

Habibović naglašava da će se ove godine prvi put proći pored velikog stratišta takozvano Bukva, gdje je u julu 1995. godine ubijeno više od 1.000 Bošnjaka Srebrenice. Na površini tog lokaliteta ispod velike bukve pronađeno je dosta posmrtnih ostataka žrtava. Kaže da će tu drugi dan ''Marša mira Nezuk - Potočari'' biti održan prvi historijski čas na kojem će govoriti oni koji su ostali živi na ovom stratištu.

Više od 6.000 učesnika

Predsjednik Pododbora  ''Marša mira Nezuk - Potočari'' Munir Habibović očekuje da će u ovogodišnjem maršu biti više od 6.000 učesnika. Sarajevski i Tuzlanski kanton dostavili su, kaže, spiskove od 3.000 učesnika, a iz inozemstva je stiglo više od 2.000 prijava. Zna da se veliki broj učesnika registrira na samom polasku iz Nezuka. Upozorava sve učesnike da ponesu prikladnu garderobu i obuću, kao i hranu za tri dana te im skreće pažnju da se tokom pohoda pridržavaju uputa  ''Marša mira Nezuk - Potočari''.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.