SASTANCI

Članovi Predsjedništva BiH s američkim senatorom Rodžerom Vikerom razgovarali o problemu migracija

Fena

Fena

3.7.2018

Članovi Predsjedništva BiH primili su predsjedavajućeg Helsinške komisije SAD i potpredsjednika Parlamentarne skupštine OSCE-a senatora Rodžera Vikera (Roger Wicker).

Izrazili su dobrodošlicu senatoru Vikeru i predstavnicima u Kongresu SAD, te zadovolјstvo posjetom visoke američke delegacije, koja potvrđuje prijatelјske odnose Bosne i Hercegovine i Sjedinjenih Američkih Država.

Istaknuli su zahvalnost na proaktivnoj ulozi Sjedinjenih Američkih Država u uspostavlјanju mira u BiH i u stvaranju demokratske i stabilne zemlјe.

Senator Viker je, u svojstvu predsjedavajućeg Komisije Kongresa SAD za sigurnost i saradnju, rekao da Sjedinjene Američke Države ostaju posvećene očuvanju mira i sigurnosti i da zajedno s evropskim partnerima namjeravaju raditi na promociji lјudskih prava i demokratije.

Govoreći o bilateralnim odnosima BiH i SAD, ocijenili su da su prijatelјski i stabilni. Naglašena je uspješna saradnja u borbi protiv terorizma i ekstremizma, gdje BiH i SAD imaju partnerski odnos kao članice međunarodne globalne koalicije za borbu protiv ISIL-a.

Istaknut je napredak koji je BiH postigla na reformskom putu, te potreba da se nastavi borba protiv korupcije, jačanje vladavine prava, koja će direktno uticati na razvoj privrede i jačanje ekonomije i spriječiti odlazak mladih lјudi iz zemlјe.

Ovom prilikom data je podrška dalјim nastojanjima za postizanje dogovora po pitanju promjena Izbornog zakona, te je naglašena potreba da se nastave aktivnosti kako bi se pronašlo rješenje za realizaciju izbornih rezultata.

Razgovarano je o rastućem problemu migracija na teritoriji BiH, te potrebi za suzbijanjem nelegalnih migracija.

Sastanku je prisustvovala i ambasadorica SAD u BiH Morin Kormak (Maureen Cormack), predstavnici u Predstavničkom domu Kongresa SAD Rajan Kostelo (Ryan Costello), Edi Bernis Džonson (Eddie Bernice Johnson), Luk Meser (Luke Messer), Mark Sanford, Stiv Kohen (Steve Cohen), Bili Long (Billy), Filemon Vela i Robert Aderholt – saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.