Poslanici NSRS danas glasaju o izvještaju Anketnog odbora u slučaju Davida Dragičevića

Fena
04.07.2018 07:30

Poslanici Narodne skupštine RS danas će glasati o izvještaju Anketnog odbora formiranog odlukom parlamenta s ciljem sagledavanja svih relevantnih činjenica vezanih za slučaj stradanja banjalučkog mladića Davida Dragičevića. 

U predloženim zaključcima vladajuće većine navedeno je da oni neće podržati taj izvještaj, u kojem se izražava sumnja da je Dragičević ubijen, što tvrdi i njegova porodica, uz podršku jednog broja građana koji se više od tri mjeseca okupljaju na glavnom banjalučkom trgu.

SNSD, DNS, SP, SDS-K te dvojica samostalnih poslanika Vojin Mitrović i Ilija Stevanović smatraju da bi prihvatanje takvog stava Anketnog odbora parlament izašao iz okvira svojih ustavnih nadležnosti.

U predloženim zaključcima naglašavaju da očekuju od tužilaštva i ostalih organa RS da okvalificiraju slučaj Davida Dragičevića.

Poslanik PDP-a i predsjednik Anektnog odbora Branislav Borenović smatra da ne stoje primjedbe vladajuće većine, jer je, kaže, izvještaj urađen stručno i profesionalno i nije osporen nijednim ozbiljnim argumentom.

Prema tvrdnjama poslanika NDP-a Dragana Čavića, banjalučko Okružno javno tužilaštvo je 29. juna donijelo naredbu o provođenju istrage protiv nepoznate osobe zbog ubistva Davida Dragičevića, ali to nije zvanično saopćeno.

Iz DNS-a su najavljivali da će zbog te odluke tužilaštva predložiti da i Anketni odbor, ali i poslanici vladajuće većine odustanu od zaključaka u slučaju ''David Dragičević“.

Poslanici su sinoć bez veće rasprave razmotrili konsolidirani izvještaj o izvršenju budžeta u prošloj godini, kao i izvještaji Komisije za koncesije, ombudsmana za djecu za 2017. godinu, Institucije ombudsmana za ljudska prava BiH, kao i informaciju o odlukama entitetskog predsjednika Milorada Dodika o pomilovanjima u 2017. godini.

Od 37 molbi, Dodik je lani donio odluke o pomilovanju četiri osuđene osobe u tom bh. entitetu.

Danas za 12 sati najavljena je i posebna sjednica Narodne skupštine RS, na kojoj će, po hitnom postupku, biti razmatran set prijedloga zakona, čije će izmjene i dopune rezultirati povećanjem ličnih primanja svih zaposlenih u tom bh. entitetu.

NA VRH