BIH

Donacija Kraljevine Saudijske Arabije za sigurnost skladištenja municije u BiH

Fena

5.7.2018

Kraljevina Saudijske Arabije donacijom od dva miliona američkih dolara doprinosi većoj sigurnosti skladištenja municije u Bosni i Hercegovini. 

Potpisivanjem ugovora u iznosu od dva miliona američkih dolara između Ambasade Kraljevine Saudijske Arabije i Razvojnog programa Ujedinjenih naroda u Bosni i Hercegovini (UNDP BiH) osigurat će se završetak infrastrukturnih unapređenja na lokaciji skladištenja municije „Kula“ u Mrkonjić-Gradu i „Teufik Buza Tufo“ u Visokom.

Ceremonija potpisivanja ugovora bit će upriličena danas u Domu Oružanih snaga BiH u Sarajevo.

Nakon potpisivanja ugovora, izjave za medije će dati ministrica odbrane Bosne i Hercegovine Marina Pendeš, ambasador Kraljevine Saudijske Arabije u BiH Hani bin Abdulah bin Muhamed Mominah i rezidentna predstavnica Razvojnog programa Ujedinjenih naroda u BiH (UNDP BiH) Sezin Sinanoglu.

Sredstva koja je osigurala Kraljevina Saudijske Arabije za nastavak finansiranja projekta EXPLODE+ će omogućiti provedbu neophodnih infrastrukturnih i sigurnosnih intervencija na navedenim lokacijama te doprinijeti sveukupnom povećanju sigurnosti skladištenja i efikasnošću upravljanja zalihama naoružanja, municije i minskoeksplozivnih sredstava za koje su nadležni Ministarstvo odbrane BiH (MOBiH) i Oružane snage BiH (OSBiH).

Projekt EXPLODE+, kao multidonorsku platformu, provode Ministarstvo odbrane BiH i UNDP, uz podršku Savezne Republike Njemačke, Kraljevine Holandije, Kraljevine Norveške, Sjedinjenih Američkih Država, Kraljevine Saudijske Arabije i EUFOR-a. Projekt EXPLODE+ je nastavak projekta EXPLODE koji je finansirala Evropska unija od 2013. godine, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću MOBiH. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.