BIH

Nepravomoćna presuda u predmetu "Silos": Đeliloviću i ostalima 60 godina zatvora

Sud BiH

Srna

5.7.2018

Sud BiH osudio je Mustafu Đelilovića, Fadila Čovića, Mirsada Šabića, Nezira Kazića, Halida Čovića, Bećira Hujića, Šerifa Mešanovića i Nermina Kalembera za nečovječno postupanje, nanošenje fizičke i duševne patnje zatočenicima u logorima na području općine Hadžići, javlja BIRN. 

Na po deset godina zatvora osuđeni su nekadašnji predsjednik Kriznog štaba općine Hadžići Mustafa Đelilović i bivši komandant Devete brdske brigade Armije RBiH Nezir Kazić.

Vijeće je na po osam godina zatvora osudilo nekadašnjeg načelnika Stanice javne sigurnosti u Hadžićima Fadila Čovića, kao i upravnika "Silosa" Bećira Hujića, dok su de facto komandir policije u Pazariću Mirsad Šabić i zamjenik upravnika u "Silosu" Halid Čović osuđeni na po šest godina.

Bivši upravnik u kasarni "Krupa" Šerif Mešanović osuđen je na sedam, a nekadašnji stražar Nermin Kalember na pet godina zatvora.

Sva osmorica su osuđena za zločine nad civilima, a oslobođeni krivice za zločine nad ratnim zarobljenicima, s obzirom na to da je Vijeće utvrdilo da su svi zatočenici srpske nacionalnosti bili civili.

- Vijeće nije utvrdilo da je zatvaranje osoba srpska nacionalnosti bilo sigurnosno opravdano, a nije utvrđeno ni da su civili predstavljali opasnost - rekla je sutkinja Minka Kreho.

Na ovu presudu postoji mogućnost žalbe.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.