BIH

Arnaut: Ne može OSA, koju niko ne kontrolira, kontrolirati izbore

Piše: S. DEGIRMENDŽIĆ

5.7.2018

Burna rasprava obavljena je u Predstavničkom domu Parlamenta BiH o ocjeni spremnosti i sposobnosti Centralne izborne komisije BiH (CIKBiH) da organizira i provede fer i poštene izbore 7. oktobra ove godine.  

Prije svega, poslanici su uputili niz kritika na račun članova CIK-a koji se nisu odazvali pozivu današnjoj sjednici, a mogao se čuti i prijedlog da se danas glasa o smjeni CIK-a.

Dvije tačke o radu CIK-a koje su odvojeno predložili poslanici SBB-a i SDP-a Damir Arnaut i Saša Magazinović te Nezavisnog bloka, DF-a, A-sda i BPS-a objedinjene su u jednu, a opća ocjena je da se s ovom raspravom, za koju postoji potreba, zbog stalnih prekida sjednice i zakasnilo.

Poslanici su istakli da su među razlozima za raspravu o CIK-u prije svega popuna klubova delegata u domovima naroda te afera nestanka glasačkih listića iz CIK-a, kao i brojne druge nepravilnosti koje su dovele do evidentnog nepovjerenja u izborni proces.

Poslanik SDP-a Saša Magazinović rekao je da su on i zastupnik SBB-a Damir Arnaut još 19. aprila predložili da Parlamentarna skupština BiH raspravlja o radu, aktivnostima i postupcima CIK-a BiH u svjetlu predstojećih općih izbora i potrebe da budu organizirani u fer i poštenoj atmosferi.

Podsjetio je na nekoliko dešavanja o kojima su pisali mediji u BiH, a koji se odnose na postupanje CIK-a, poput nacrta odluke o dodjeli mandata i nestanka glasačkih listića. Kako kaže, danas je vrijeme da CIK saopći građanima BiH ko je dobio posao štampanja glasačkih listića.

- Bilo bi dobro da su članovi CIK-a prisutni danas u PSBiH, kao što budu prisutni kada im je pred kraj mandat, pa kada lobiraju da ih ponovo izaberemo. Povjerenje u ovu instituciju je izgubljeno - rekao je Magazinović.

Zastupnica SDS-a Aleksandra Pandurević kazala je da je sumnjivo da glasačke listiće uvijek štampaju iste štamparije bliske vlasti u RS, a da ih ove godine dodatno štampaju i ''Službenik glasnik RS'' i jedna firma iz Laktaša.

Ona je pitala šta će se desiti ako se odštampa 40 hiljada dodatnih listića koji će se naknadno ubaciti. Zbog toga je predložila da se usvoji zaključak kojim će svi politički subjekti delegirati posmatrače da prate štampanje glasačkih listića i da budu tu dok se ne unište ploče za štampanje.

Zastupnica SDS-a predložila je i pravljenje akcionog tima u sastavu predstavnika Tužilaštva BiH, OSA-e, SIPA-e i CIK-a te da stranke u Predstavničkom domu PSBiH predlože kandidate u ad hoc komisiju koja će pratiti sjednice CIK-a i sve vezano za rad ovog organa, prvenstveno nabavke.

Arnaut je kazao da poslanici te stranke neće podržati bilo kakav zaključak kojim bi OSA vršila nadzor nad izbornim procesom.

- OSA je već godinu zbog koordinirane akcije SDA i SDS-a bez parlamentarnog i ikakvog drugog legitimnog nadzora. I sad neko predlaže da mi Agenciji, koju niko osim gospodina Izetbegovića ne kontrolira već godinu, trebamo prepustiti da kontrolira i nadzire izborni proces. Mi to nećemo podržati – kazao je Arnaut.

Također je podsjetio da su on i Magazinović predložili ovu tačku dnevnog reda tri sedmice prije raspisivanja izbora u BiH i da se ona održava skoro tri mjeseca kasnije, što je on okarakterizirao nesposobnošću Kolegija da organizira sjednice ovog doma.

- I ja predsjedavam Ustavnopravnom komisijom, koja je održala više sjednica nego ovaj dom. Nikad se nešto nije skinulo s dnevnog reda doma jer Ustavnopravna komisija nije održala sjednicu. A to se ne može reći za komisije za vanjske poslove, za ljudska prava, za finansije i budžet i tako dalje. Zbog nesposobnosti Kolegija ili namjere čija dva člana, evo, danas ni nema i koji se vrte kao na traci, mi raspravljamo o ovome nakon što su izbori raspisani, nakon što su stranke prijavljene, nakon što su koalicije prijavljene i četiri dana prije isteka roka za predaju lista. I ako danas usvojimo bilo kakve zaključke, vi ćete ih CIK-u dostaviti možda tek u avgustu i ne vidim svrhu da danas raspravljamo o nečemu što smo gospodin Magazinović i ja predložili iz najbolje namjere prije tri mjeseca - kazao je Arnaut.

Podržan prijedlog da se OSA umiješa u nadzor i kontrolu izbornog procesa u BiH

Predstavnički dom okončao je sjednicu započetu 30. maja Parlamentarne skupštine, a odmah je nastavljena nova, redovna sjednica. Zahvaljujući glasu Sadika Ahmetovića, iz Nezavisnog bloka, podršku je dobio prijedlog Aleksandre Pandurević, odnosno SDS-a, da se OSA umiješa u nadzor i kontrolu izbornog procesa u BiH.  

Naime, ovaj prijedlog kojim se traži od Vijeća ministara BiH da se formira akcioni tim u sastavu, između ostalog, predstavnika Tužilaštva BiH, OSA-e, SIPA-e i CIK-a, koji bi pratio i nadzirao kompletan izborni proces, u prvom krugu glasanja nije dobio podršku potrebne većine iz entiteta RS.

Glasanje je, na zahtjev Pandurević, ponovljeno, a onda je presudio Ahmetovićev glas koji se u drugom krugu predomislio i podržao SDS-ovu ideju.

Inače, Obavještajno-sigurnosna agencija (OSA) već je godinu bez parlamentarnog nadzora, i to zbog SDA i SDS-a, koji blokiraju zakonita imenovanja u Zajedničkoj komisiji za nadzor nad radom OSA-e Parlamenta BiH.

Kadrovi ove dvije stranke u Kolegiju, naime, mjesecima odbijaju dati saglasnost da tačka u okviru koje bi se raspravljalo o svim problemima vezanim za rad OSA-e, odnosno nadležne komisije, čiji je rad onemogućen, bude uvrštena u dnevni red sjednice Parlamenta.

Predstavnički dom odbio je danas Prijedlog zakona o dopunama Okvirnog zakona o visokom obrazovanju u BiH, čiji je predlagač Mirsad Đonlagić iz SBB-a.

Ovim zakonskim prijedlogom, koji je Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske ocijenilo da je nepotreban, bilo je predviđeno uvođenje rektorske konferencije u BiH.

Poslanici su u prvom čitanju usvojili Prijedlog zakona o dopuni Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH, koji je predložila Maja Gasal-Vražalica iz DF-a.

Zakonskim prijedlogom zaposlenima koji koriste javni prijevoz za dolazak na posao i povratak s posla računa se naknada u visini stvarnih izdataka prema cjenovniku važećeg gradskog i međugradskog prijevoznika koji je najpovoljniji, pod uvjetom da zaposlenom omogućava redovan dolazak na posao i povratak s posla.

Predstavnički dom prihvatio je izvještaj Evropske komisije o BiH, dok podršku nije dobio izvještaj o radu Upravnog odbora Izvozno-kreditne agencije BiH za prošlu godinu.

Informacija o projektu "PRO-Budućnost" i Platformi za mir, Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH, dobila je potrebnu podršku poslanika, dok nije usvojen izvještaj o razlozima neprimanja Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguravanje kvaliteta BiH u punopravno članstvo Evropske organizacije za osiguravanje kvaliteta u visokom obrazovanju.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.