KOLEKCIONARI

Od svojih eksponata Fojničanin će napraviti mini muzej: Nema cijene za koju bi dao svoju zbirku od 500 starina

H. ČUKLE
05.07.2018 21:58

Foto: Drvenu posudu našao u vodi, dok je kopao pijesak

Nikica Stojanović (56) iz naselja Zimije u općini Fojnica može se pohvaliti bogatom zbirkom starih predmeta, a do sada je prikupio više od 500 pravih muzejskih eksponata. Ovaj Fojničanin već desetljećima skuplja i otkupljuje stare predmete, a uz to se bavi i rezbarenjem drveta, skuplja kamene kristale, vrstan je majstor u kalemljenju voća...  

Srpovi i kalauzi

- Završio sam prometnu školu i radio sam u vojsci, tako da hobiji ni po čemu nisu vezani uz moju profesiju. Viđao sam kod ljudi stare predmete i nešto me ponukalo da ih i ja počnem prikupljati, a u našoj staroj kući već ih je bilo nekoliko. Tako je sve krenulo. U slobodno vrijeme volim rezbariti drvo, a svoje radove na kraju dorađujem uz pomoć lemilice. I u obližnjoj šumi često nalazim već prirodno izvajane figurice od drveta, a ja ih samo uljepšavam i dotjerujem. Većinu svojih radova u drvetu poklonio sam prijateljima – govori Nikica.

Nakon što se, po završetku rata, vratio u svoj Majdan u Zimijama, nastavio je sa skupljanjem starina. Lokalitet na kojem živi poznat je po rudama koje su se tu nekad iskopavale.

  • Svuda oko kuće smješteni eksponati
    Svuda oko kuće smješteni eksponati

Tako je Nikica, kopajući temelj za kuću, pronašao stare rudarske predmete koji, prema nekim procjenama, potječu iz srednjeg vijeka. Posjeduje i stara zubarska kliješta, identična onima koja se čuvaju u Muzeju Franjevačkog samostana u Fojnici.  

- Tu su i nekadašnje poljoprivredne alatke, preslice, srpovi, testere, kalauzi, stare brave, mlinovi za kafu, sjekire. Nabavio sam i sjecalice za krompir, ali i jaram, stare muzičke instrumente... Drveni čanak našao sam u vodi, kopajući pijesak. Od orahovog je drveta i veoma je star – ponosno nam Stojanović pokazuje svoju kolekciju. 

Veća prostorija 

Eksponate drži svuda oko kuće, a planira urediti jednu veću prostoriju i u nju ih sve posložiti. To će onda, kako kaže, biti pravi mini muzej. Na kraju, Nikica poručuje da svoje starine, koje vrijedno i neprestano skuplja već decenijama, ne bi prodao ni za kakvu cijenu.

Neobični kalemi  

Stojanović na svom imanju ima oko 150 stabala autohtonih sorti jabuka, krušaka i šljiva, koje je sam kalemio. 

- Prije dvije godine probao sam nakalemiti aroniju na šumsko drvo jarebika ili, kako ga neki zovu, pasija lijeska. Uspjelo je i, evo, ove je godine drvo dalo plodove, nešto poput pitome borovnice - pojašnjava on.

NA VRH