OTKRIVAMO

Premijer Zolj i ministri iz SDA zbog lobija žrtvovali građane

Piše: A. NUHANOVIĆ

5.7.2018

Građani Sarajeva i dalje će lijekove za masnoću, epilepsiju, dijabetes, pritisak... plaćati skuplje, jer nova esencijalna lista koju je napravilo Ministarstvo zdravstva Kantona Sarajevo, sa SBB-ovom ministricom Zilhom Ademaj na čelu, nije ugledala svjetlo dana.

Da su kantonalni premijer Adem Zolj i ministri iz SDA podržali listu, ona bi bila proširena sa 17 lijekova koje bi pacijenti dobivali na recept, kvalitetnija i jeftinija, te bi istovremeno bile znatno snižene cijene lijekova. Zato je izostanak podrške ministara iz SDA i premijera Zolja izazvao nezadovoljstvo građana, koji ionako najviše novca daju za lijekove, daleko više nego u zemljama regiona.

Najveći gubitnici

- Na B-listi imali smo 181 lijek, od kojih je šest potpuno novih, a za jedan lijek protiv masnoće, koji je već postojao, učešće je s deset povećano na 40 posto, tako da bi pacijent, umjesto dosadašnjih 90, plaćao 60 posto cijene - navela je Ademaj samo jedan od primjera i beneficija koje su građanima uskraćene.

No, najzorniji primjer koliko su građani zaista oštećeni što premijer Zolj i korumpirani ministri iz SDA nisu digli ruku, upravo je podatak da je samo prošle godine Zavod zdravstvenog osiguranja KS izdao oko četiri i po miliona recepata, odnosno deset recepata po svakom stanovniku!

- Najveći gubitnici što nova lista nije ugledala svjetlo dana su građani. Oni bi jedino od ovoga imali korist - tvrdi ministrica Ademaj.

Otpori prema promjenama desili su se, kako saznajemo, zbog lobija ministara iz SDA s pojedinim farmaceutskim kompanijama, i to domaćim. Naime, prema uvidu, na novoj predloženoj esencijalnoj listi ne bi bilo manje, nego više domaćih proizvođača. Njihova zastupljenost je 35 posto. Inače, dok su ministri iz SDA u ranijim sazivima podržavali predložene liste i dizali ruke kada im je to odgovaralo, domaći proizvođači bili su zastupljeni tek 18 posto.

To pokazuje da „objašnjenje“ premijera Zolja da listu treba vratiti Komisiji za lijekove pri Ministarstvu, kako bi domaći proizvođači bili „više zastupljeni“, nije opravdano. Uvidom u esencijalnu listu evidentno je da je „Bosnalijek“ zastupljen sa 119 lijekova, od čega sa 106 na A i 14 na B-listi, „Farmavita“ sa 109 lijekova, a „Hemofarm“ sa 122.

- Lista je potpuno otvorena, što znači da su na njoj lijekovi svih proizvođača, domaćih i stranih, kako originalnih tako i stranih generičkih. Otvorenu listu utvrdili su i svi ostali kantoni u Federaciji, a to je bilo opredjeljenje i Ministarstva zdravstva KS - tvrdi Ademaj.

 Primjer iz TK

Primjerice, u Tuzlanskom kantonu nova lista sadrži 1.141 lijek, a u odnosu na prethodnu dodato je 95 lijekova na A-listu i 23 lijeka na B -istu. Od 1.141 lijeka, 424 proizvodi pet domaćih proizvođača, a 717 proizvodi 60 stranih proizvođača. Ista je situacija i u Zeničko-dobojskom kantonu, gdje je lista potpuno otvorena.

- Otvorena lista omogućava pacijentima da sami biraju proizvođača lijeka, odnosno lijek koji im najviše odgovara, s tim da hemijski sastav mora biti kompatibilan. Inače, do sada su bili uvršteni samo domaći i strani originalni o lijekovi, a sada bi tu bili i generički - pojašnjava Ademaj.

Sporni strani generički lijekovi 

Zolj je tražio da prioritet na listi imaju domaći proizvođači i da se na njoj nađu samo strani originalni, a da se isključe strani generički lijekovi. Time je građanima uskraćen veći izbor lijekova u različitim oblicima, pakovanjima i dozama.

Na sceni u USK  i „tehničke greške“ 

Jedna od žrtva farmaceutskih lobija prije nekoliko mjeseci bio je Unsko-sanski kanton (USK), gdje je navodno zbog "tehničke greške" više od 30 lijekova domaćih proizvođača ostalo van esencijalne liste. I u tome je veliku ulogu imala SDA.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.