POTOČARI

Klanjanjem džuma-namaza počela realizacija programa obilježavanja 23. godišnjice genocida nad Bošnjacima Srebrenice

S. Sm.

6.7.2018

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+1

Faruk efendija Hasanović, predsjednik Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Srebrenica, kaže da je klanjanjem džuma–namaza u musali Memorijalnog centra Potočari od maja do kraja avgusta počela realizacija ovogodišnjeg programa obilježavanja 23. godišnjice genocida nad Bošnjacima Srebrenice.

Kako kaže, osim redovnih džuma–namaza, u memorijalnom kompleksu i u ovom mjesecu u obnovljenoj Šehidskoj džamiji u prigradskom naselju Petriča vjerski program se sastoji od još dvanaest sadržaja.

- U ponedjeljak uvečer, dan prije svečanog otvaranja Šehidske džamije, bit će proučen mevlud. Sljedećeg dana na igralištima Prve osnovne škole u Srebrenici, zajedno s učesnicima „Marša mira Žepa - Potočari 2018“, za 105 civilnih žrtava bit će proučena Fatiha. Uoči komemoracije, nakon postavljanja 35 tabuta pored musale Memorijala, bit će klanjan akšam–namaz i proučeni Jasin, hatma i tevhid za sve žrtve genocida - pojasnio nam je efendija Hasanović.

Dodaje da će sve navedene obrede predvoditi srebrenički imami, a na centralnoj komemoraciji 11. jula klanjanje podne i dženaza–namaza predvodit će reisu-l-ulema Rijaseta Islamske zajednice BiH Husein ef. Kavazović, koji će prisustvovati i otvaranju Šehidske džamije u Petriči.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.