USPJESI

Pred Ratkom Dardom blistava karijera: Matematički genij iz Prijedora priprema doktorat u Parizu

I tokom odmora matematiku radi po nekoliko sati dnevno

M. ZGONJANIN

6.7.2018

Pred Ratkom Dardom (24), rodom iz Ništavaca kod Prijedora, blistava je karijera matematičara. Trenutno je na prvoj godini doktorskih studija u Parizu, na prestižnom matematičkom Institutu „Jussieu – Paris Rive Gauche“, najbolje rangiranoj matematičkoj instituciji u Evropi,  

Slobodno vrijeme

Kaže kako je imao sreću da za mentora dobije jednog od najpoznatijih francuskih matematičara danas, profesora Antoana Šambera-Loara (Antoine Chambert–Loir).

- To što radim prilično je teško, jer je riječ o naprednoj oblasti matematike, rekao bih da je to miks algebarske geometrije i teorije brojeva - kaže Darda, koji je prije samo šest godina, kao maturant Prijedorske gimnazije, na Svjetskoj matematičkoj olimpijadi u Argentini, u konkurenciji 548 najboljih mladih matematičara na svijetu, osvojio bronzu.

Matematički fakultet u Kopru u Sloveniji završio je u roku, i to desetkama, i potom je odmah stigao u Pariz, gdje je danas na Institutu jedini iz BiH na matematičkim doktorskim studijama.

Kaže da mu stipendija koju dobiva kao mladi istraživač, a riječ je o najboljim studentima s mastera, pokriva troškove boravka u Parizu. Nađe se i nešto slobodnog vremena za druženje, mada je matematika na prvom mjestu.

- Naučio sam i francuski, solidno, dovoljno da držim predavanja i vježbe studentima druge i treće godine. Dovoljno dobro pričam da mogu raditi matematiku - pojašnjava Darda.


Darda u Parizu: Dobio stipendiju kao mladi istraživač

Slijedite snove

Ljeto će provesti u Prijedoru s porodicom, a u planu je i odlazak u Brazil, na konferenciju matematičara. Vršnjacima poručuje da slijede svoje snove i da rade ono što vole.

- Treba vjerovati u sebe. I ako se radi dovoljno, može se uspjeti – govori Darda.

Ostaje u Evropi  

Ratko od navika nije odustao. Matematiku i tokom odmora radi po nekoliko sati dnevno, jer mu je to sada, kako kaže, profesija. O povratku u BiH trenutno ne razmišlja.

- Mogu reći da sam zadovoljan. Doktorat traje između tri i četiri godine. Za sada ne pravim velike planove, osim što sigurno znam da ostajem u Evropi - kaže Darda.


Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.