SJEĆANJE

''Srebrenica 8372'': U Bihaću jedinstvenim performansom odata počast žrtvama genocida

A. Bajrić

A. SADIKOVIĆ

6.7.2018

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+5

Performansom simbolično nazvanim ''Srebrenica 8372'' na gradskom stadionu u Bihaću simbolično je izražen pijatet i odata počast žrtvama srebreničkog genocida. U organizaciji Planinarskog društva ''Horizont'' više stotina mladih, planinara, biciklista, atletičara, motorista, medicinskih radnika, građana svojim su tijelima na travnjaku stadiona ispisali brojke 8 3 7 2 i time podsjetili na najveći genocid počinjen nakon Drugog svjetskog rata u Evropi. Članice ŽEO ''Iskre'' formirale su jedinstven ''Srebrenički cvijet'' noseći bijele marame i odjeću. 

Performansu su prisustvovali predstavnici gradova i općina iz Kantona, općina iz susjedne Hrvatske, zatim Udruženja ''Majke Srebrenice''. Svojevsrna kolona ''Srebrenica'' potom je mirno šetala gradskim ulicama, te na Islamskom pedagoškom fakultetu, prisustvovala promociji knjige Amira Šečića ''Teško da sam bio dijete'', i multimedijalnom projektu Poeme: Majka Hatidža Srebreničanka, autora Admira Muhića.

U gradu na Uni ugošćeni su i učesnici ''Marša mira'', koji su su stigli iz gotovo svih krajeva BIH, zatim iz Njemačke, Austrije, Italije, Švedske, Slovenije, Hrvatske - koji će 8. Jula krenuti na biciklistički maraton, odnosno trčat će maraton do Srebrenice. Dan kasnije krenut će i motoristi koji će u Potočare stići 10. jula.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.