ISTRAŽIVANJE

Portal Numbeo objavio popis najskupljih gradova na svijetu, pogledajte na kojem mjestu je Sarajevo

E. H.

8.7.2018

Nakon više godina, švicarski Cirih izgubio je titulu najskupljeg grada na svijetu, pokazalo je to istraživanje portala Numbeo.

Prema podacima za prvih šest mjeseci ove godine, najskuplji grad na svijetu je Hamilton na Bermudima. Analitičari, prilikom sastavljanja liste, u obzir su uzimali cijenu iznajmljivanja stana ili kuće, namirnica, ručka u lokalnim restoranima i poredili ih s kupovnom moći stanovništva.

Švicarski Cirih na drugoj je poziciji, a na trećoj je Bazel. Na listi od 538 gradova nalaze se i dva grada iz BiH. To su Sarajevo, koje je zauzelo 405. poziciju, te Banja Luka na 428. mjestu.

Na listi su čak četiri grada iz susjedne Hrvatske, a najskuplji je Split (313. mjesto), zatim slijedi Rijeka (317. pozicija), Zagreb koji je na 318. te Osijek na 358. poziciji. Iz Srbije na listi su tri grada, a najskuplji je Beograd, koji je zauzeo 399. poziciju. Tu su i Novi Sad na 446. i Niš na 453. poziciji.

Glavni grad Crne Gore Podgorica zauzeo je 401. poziciju. Tirana je na 425. mjestu. Ljubljana se plasirala na 303. poziciju, a Maribor na 335.

Prema ovim podacima, u regionu je za život najskuplja Ljubljana, a slijede je Split i Rijeka.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.