BIH

Milorad Dodik u Bratuncu: U BiH nema pravde za Srbe, silom poštujemo odredbe Dejtonskog sporazuma

SRNA

Srna

7.7.2018

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas u Bratuncu da u BiH nema pravde za Srbe, jer su počinioci stravičnih zločina nad srpskim narodom u proteklom ratu ostali nekažnjeni.

Dodik je rekao da je u srednjem Podrinju tokom posljednjeg rata stradalo više od 3.500 Srba, a da nema odgovornosti i kazne za počinioce.

- Nema kazne za počinioce, ali ima snažnog ignoriranja međunarodnog faktora i nastojanja da se održi stereotip koji je ovdje već ranije plasiran da se generalno govori samo o srpskoj krivici - rekao je Dodik novinarima u Bratuncu, gdje prisustvuje pomenu za više od 3.500 Srba iz srednjeg Podrinja ubijenih tokom proteklog rata.

On kaže da sramne kazne za trojicu Bošnjaka, pripadnika Armije BiH, koji su nekoliko sati maltretirali i silovali desetogodišnju djevojčicu srpske nacionalnosti 1993. godine u Sarajevu, govori da u BiH nema pravde za Srbe i da BiH nije zemlja za Srbe.

- Mi smo ovdje silom Dejtonskog sporazuma, spremni da poštujemo ovaj sporazum i njegove određene odredbe, ali isto tako, svjesni smo iluzije koje pokušavaju izgraditi ovdje u liku BiH, na štetu Srba i srpskog naroda - rekao je Dodik.

Predsjednik RS je pozvao prisutne da se ponovo okupe i pomognu u rješavanju nagomilanih problema.

Dodik je rekao da je Vlada Republike Srpske u ovaj kraj uložila značajna sredstva, jer ga želi oživjeti sa stanovišta svih funkcija - javnih i drugih.

- Stradanje ostaje kao naša bol, kao mjesto koje će vječito u kolektivnoj svijesti našeg naroda biti upamćeno, ali isto tako, moramo se okrenuti životu. Najbolja zahvalnost za žrtve koje su date jeste uspješno društvo i to je odnos prema poginulim i stradalim u proteklom ratu - rekao je Dodik.

Obilježavanje stradanja Srba u srednjem Podrinju organizira Odbor Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.