BIH

Uz pomoć bh. radioamatera, ''Marš mira'' moći će se pratiti u cijelom svijetu

Al.B.

7.7.2018

Članovi Planinarskog kluba ''Goražde Maglić'', s prijateljima iz Bara i Novog Pazara, na putu su prema Nezuku, gdje će se priključiti ''Maršu mira'', organiziranom u znak sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici.

Na polasku su poručili kako je Srebrenica naše hodočašće te da patnju Srebreničana Goraždani ponajbolje razumiju, jer je i njima bila namijenjena slična sudbina. S planinarima je krenuo i član Radioamaterskog kluba ''Drina'', Senaid Pleh, kako bi sa svojim kolegama omogućio da prvi put "Marš mira" od Nezuka do Potočara putem radiovalova bude praćen u cijelom svijetu. 

- Uvezani smo na ultrakratkim valovima, proradio je novi repetitor u okolini Srebrenice, tako da ćemo imati signal na svakoj tački na trasi "Marša", pa će nas moći pratiti radioamateri iz cijelog svijeta. Nosilac ovih aktivnosti je nedavno formirani Radioklub "Srebrenica". U Maršu će učestvovati i kolege iz Prijepolja, Tuzle, Stjepan-Polja, Sapne i Teočaka, a jedna ekipa će pratiti i učesnike moto-maratona Sarajevo – Srebrenica – pojasnio je Pleh.

On već po treći put učestvuje u "Maršu mira" i kaže da je to najmanje što se može učiniti kako bi se odala počast žrtvama genocida.

– Čovjek izdrži svašta, pa i to pješačenje, ali najteže mi pada taj sami ulazak u Potočare. Niko ne progovara, čuješ samo korake i ništa drugo i osjetiš poglede majki, koje u dugoj koloni ljudi nastoje pronaći draga lica – ističe Pleh.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.