BIH

To je ta Bosna i Hercegovina, jednako svuda, na svakom njenom pedlju

Evelin Trako

7.7.2018

 Subota, 30. juni 

 Počeli iz Počitelja  

Počela je još jedna jedinstvena akcija najtiražnijeg i najutjecajnijeg lista u državi „Turistička patrola Dnevnog avaza“. Jučer smo bili u Počitelju, prelijepom bh. gradiću. Turisti prisutni iz brojnih zemalja Evrope.

Parking krcat automobilima. Sve odiše ljetom. U razgovoru s Džemalom ef. Gadarom, čovjekom koji poznaje svaki kamen u Počitelju, saznajemo i neku drugu stranu Počitelja. Ali nije to prioritet. Ostaje samo pomalo gorak okus zbog takvih priča.

Ali, „hajlajt“ je definitivno efendijino prepričavanje posljednjeg putovanja vozom u Sarajevo.

- Željeznička stanica u Sarajevu je prije bila k’o apoteka. A danas... Srce mi se steglo. Ma rekao sam: „E, Tito, od mene ti je hatma, samo zato što je sve bilo pod konac i što se znalo gdje je kome mjesto” - veli nam ef. Gadara.

Madiju je jučer bio rođendan...

 Nedjelja, 1. juli

 Napoleonov gulaš

Danas treba otići u Bjeljevine kod Strgačine kod Rudog, gdje se održava 8. gulašijada. Na tromeđi Bosne, Srbije i Crne Gore. Malo uz pomoć navigacije, malo uz usputna zaustavljanja prolaznika „gdje je ova gulašijada“ dođoh do Bjeljevina.

Neodoljivi mirisi gulaša, pečenog mesa, janjetine, teletine. Iako kiša prekida sijelo i vesele goste tjera pod šatore, pjesma nikako ne prestaje. Gosti se takmiče ko će napraviti najbolji gulaš. Govore da bi ga i Napoleon jeo.

- Ovdje nema ni vjere, ni nacije, ni boje kože, niti ičeg - govori neko u društvu.

Kažem to je ta Bosna i Hercegovina. Jednako svuda, na svakom njenom pedlju. Da se Dragan iz Banje Luke osjeća u Sarajevu kao svoj na svome, ili Selim iz Sarajeva isto tako u Prijedoru. I da je tako zauvijek... Ali, bit će.

Sve će biti i proći, Bosna i Hercegovina će ostati.

 Ponedjeljak, 2. juli

 Srce je iznad svega

Spremamo se na put u Visoko. Nastavljamo s turističkom patrolom „Dnevnog avaza“. Reakcije su odlične. U Visokom idemo pravac u park Ravne. Nema protagoniste, profesora Semira Osmanagića, u Rusiji je. Svejedno, imamo sagovornike koji će nam prepričati sve do najsitnijih detalja. Srećemo volontere iz Norveške, Holandije, Češke, Slovenije. Kao na nekoj željezničkoj stanici u Berlinu, naprimjer.

Originalnost zaslužuje ocjenu 10. Na svakom uglu je neka zanimljivost, nekakav natpis, oznaka. Pažnju privlači prelijepi spomenik „Ona“.

„Ona otvara srca, srce je iznad svega. Ona ulazi u srž sjećanja, boli, straha, svjesnosti...“, piše na tabli ispod spomenika.

Najviše se zadržavamo na stazi „Put spokoja“.

 Utorak, 3. juli

 U bifeu kod Sufare

S našim fotoreporterom Arminom Durgutom danas idem dalje s turističkom patrolom za Fojnicu. Prebogatu Fojnicu. Muzej u samostanu, musafirhana, Atik džamija i niz drugih znamenitosti. Sve te historijske priče o Fra Anđelu Zvizdoviću i ostalim fratrima, o njegovoj mudrosti koju je demonstrirao kada je sultan Fatih došao s vojskom do Milodraža...

A, onda krećemo na prelijepo Prokoško jezero. Planinsko oko.

Naša patrola privlači pažnju i na ulicama ovog gradića. Ljudi pozdravljaju, častimo ih „Sarajevskim kiseljakom“.

Nakon početna dva-tri kilometra asfalta, skrećemo na makadamski put. Sada shvatam zašto nam do jezera treba sat i po najmanje. Na čast lokalnoj zajednici i nadležnima. Ma, sram da vas bude!

Ipak, frustracija prestaje na jezeru i nakon dobrodošlice dobrih ljudi. U bifeu kod Sufare, kod tete Jasmine. Svi nam nude kafu, osvježenje, ručak.

 Srijeda, 4. juli

 Musa, legendo!

Srijeda je. Uz raniji dogovor s urednicima, idemo u Tešanj. Grad oduvijek poznat po dobrim trgovcima. Ljudima, poduzetnicima, od posla. Ma to od kile jabuka, ubere, proda, preproda i, kažu, sad ima plantaže.

No, ima jedan čovjek kojeg danas u bošnjačkoj književnosti pogrešno percipiraju, a to je veliki pjesnik Musa Ćazim Ćatić. Nije Musa pisao samo „Teubei - nesuh“!

Nejse, svaki čovjek u Tešnju zna za dvije anegdote o Musi. Onu o Madagaskaru i onu drugu o razgovoru s efendijom.

- Kaže efendija Musi jednom prilikom: „Pa što, bolan, piješ, jesam li te uputio da ne valja da piješ, da je to loše i po zdravlje i nije uredu“. Odgovara Musa: „E, moj efendija, jedino Bog upućuje. Jer koga Bog uputi izgleda tako k’o ti, a koga ti uputiš izgleda ovako k’o ja”, prepričavaju nam ispred Hodžićeve brijačnice.

 Četvrtak, 5. juli

 Lijepo Jajce

Danas za mene mala pauza. U Jajce s turističkom patrolom odlazi kolega Seđad Muhić. Tamo se rodio, odrastao. Red je i da napiše o svom kraju onako kako on to najbolje umije i može. I jeste. Dočarao nam je u punom sjaju taj raj za turiste. A kako i ne bi bio raj kada ima one slapove, mlinčiće, katakombe, historiju...

 Petak, 6. juli

 Vezirski grad

Danas smo u Travniku. Šta reći o vezirskom gradu nakon „Travničke hronike” Ive Andrića. Sa svojim plavim vodama ispod stoljećima gorde tvrđave, Lutvinom kahvom i cijelom turističkom ponudom, Travnik itekako može konkurirati i za pobjednika naše velike akcije „Turistička patrola Dnevnog avaza“. Ostavit ćemo ocjenu stručnom žiriju.

I nakon samo nekoliko proputovanih dana po našoj lijepoj BiH, ko zna koji put nam je potvrđena sva istina starog slogana: “Upoznaj domovinu da bi je više volio.”


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.