BIH

Učesnici Marša mira okupili se u Nezuku, u nedjelju ujutro kreću na put

A. Bajrić

E. SKOKIĆ

7.7.2018

Učesnici 14. Marša mira i preživjeli Srebreničani okupili su se u subotu Nezuku, a već u nedjelju ujutro krenut na put dugačak stotinu kilometara koji se proteže pored mjesta gdje su u julu 1995. godine Srebreničani nemilice ubijani.

- Po prvi put Marš mira ide trasom kojom su se kretali Srebreničani. Proći ćemo pored mjesta gdje je u jednom danu ubijeno hiljadu nedužnih ljudi- kaže Munir Habibović, predsjednik Podoodbora za odrđavanje Marša mira.

Prema posljednjim podacima očekuje se oko 6.000 učesnika, ali do nedjelje, odnosno do samog starta Marša mira moguće su individualne prijave.

- Stiglo je mnogo prijava iz zemalja inostranstva. Ne znamo da li će, kao i lani, doći učesnice iz daleke Australije. Imamo organizovane grupe iz Turske, Švicarske, Francuske... Imamo i ove godine tim ljekara i medicinskih radnika iz Irana... - kaže Habibović.

Sa Ilidže već 14. put u Maršu mira učestvuje Salem Bilalović, predsjednik Gorske službe spašavanja, koji ističe kako je na ovogodišnje obilježavanje genocida u Srebrenici krenulo 54 člana.

- Imam 74 godine i na tragediju Srebrenice gledam s ponosnim emocijama. Marš mira mora sačuvati sjećanje na sve one koji nisu sa nama, a koji su mučki ubijeni na putu do slobode – kažeBilalović.

Iz Bosanske Krupe zatekli smo pod šatorom, dok je rominjala kiša šestero djevojčica i dječaka, koji su na put krenuli zajedno sa Ekremom Bužimkićem.

- Veoma je važno na mlađe generacije prenositi sjećanje na ono što se dogodilo u Srebrenici. Počast se mora odati mirno i dostojanstveno, jer to žrtve genocida sasvim sigurno zaslužuju – kaže Bužimkić.

Prije prvog konačišta u Nezuku, trebalo je biti obavljeno tradicionalno postrojavanje preživjelih pripadnika 28. divizije Armije R BiH, ali je otkazano zbog vremenskih neprilika.

U nedjelju ujutro počinje Marš mira, a prva stanica će biti u Liplju kod Zvornika. Druga u Mravinjcima kod Bratunca, a treća, u utorak 10. jula, u Potočarima gdje će učesnici Marša mira iz nekadašnje Fabrike akumulatora na musalu iznijeti tabute mučki ubijenih Srebreničana u genocidu 1995. godine.


Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+7
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.