BILANS

Za 14 zakona naplatili više od 13 miliona maraka

S. DEGIRMENDŽIĆ

8.7.2018

Predstavnički dom Parlamenta BiH u četvrtak je započeo i prekinuo svoju 63. sjednicu u ovom mandatu. Nastavak je zakazan tek za 26. juli, a nejasno je zbog čega je Kolegij odlučio da zasjedanje bude nastavljeno čak 21 dan nakon prekida, kada se zna da je prioritetni i prvenstveni posao parlamentaraca da zasjedaju i usvajaju zakone.

Odmor i kampanja

Inače, ovaj saziv Parlamenta BiH najneučinkovitiji je otkako se najviši organ zakonodavne vlasti bira na četverogodišnji mandat, odnosno od 2002. godine.

Ukupan broj zasjedanja do izbora 7. oktobra mogao bi iznositi najviše 64 u četiri godine mandata, što je vrlo malo ako se zna da Poslovnik propisuje održavanje najmanje dvije sjednice mjesečno.

Teško je očekivati više sjednica od još jedne, nakon ove započete, ako se zna da će skoro cijeli avgust parlamentarci biti na kolektivnom godišnjem odmoru, a po povratku, tačnije 7. septembra, uslijedit će jednomjesečna kampanja za opće izbore, kojoj, znamo iz ranijeg iskustva, političari podređuju državne poslove.

U skoro četverogodišnjem mandatu Parlament BiH usvojio je samo 59 zakonskih rješenja, od kojih su tek 14 novi zakoni, a ostalo su izmjene i dopune postojećih. S druge strane, Dom naroda održao je do 5. juna 40 sjednica, a još nema najave kada će biti održana naredna.

Enormna zarada

Ali, mali broj zasjedanja i usvojenih zakona neće se odraziti na zaradu parlamentaraca. Poslanici će mandat zaključiti bogatiji za najmanje 240.000 KM, ako se računa da su mjesečno primali oko 5.000 KM plaće, bez uključenih različitih naknada, paušala i ostalih primanja. Naravno, bilo je i onih koji su dobivali iznose više od toga na mjesečnom nivou.

Ako se zna da su otprilike isti iznos dobivali delegati, i to njih 15, onda prosta matematička računica govori da samo plaće poslanika i delegata u četverogodišnjem mandatu građane koštaju više od 13 miliona maraka.

Zahvaljujući SBB-u ukinuti „bijeli hljeb“ i naknade

Uprkos brojnim negativnim primjerima koji su obilježili ovaj saziv Parlamenta BiH, ipak ima i nekoliko pozitivnih. Tako je na prijedlog Kluba poslanika SBB-a, Parlament ukinuo „bijeli hljeb”, za koji je u poslijeratnoj BiH zvaničnicima i godinu nakon mandata isplaćivana plaća. Zahvaljujući prijedlogu SBB-a, u ovom mandatu ukinute su i naknade za rad u komisijama i drugim tijelima tokom radnog vremena, a one za zasjedanje van radnog vremena ograničene su s nekadašnjih po nekoliko hiljada maraka mjesečno na iznos od 475 KM.

Učinak prethodnih saziva Predstavničkog doma

* 73 sjednice održao saziv 2010.-2014.

* 83 sjednice održane u mandatu 2006.-2010.

* 85 sjednica održano u mandatu 2002.-2006.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.