BIH

Iz Jajca ispraćeni učesnici biciklističkog maratona na putu ka Srebrenici

S jutrošnjeg ispraćaja

E.C.

9.7.2018

Ispred Centralnog spomen-obilježje šehidima i poginulim borcima općine Jajce jutros su ispraćeni učesnici 14. biciklističkog maratona Bihać – Srebrenica. 

Domaćin boravka na kraju prve etape bila je Općina Jajce u saradnji s velikim brojem udruženja.

Više od 300 biciklista, učesnika maratona pozdravio je načelnik općine Jajce Edin Hozan, odajući zahvalnost svim učesnicima u ovoj humanoj misiji uz želju za uspješan put i sretan dolazak na konačno odredište.

Na gostoprimstvu, u ime učesnika, zahvalio je predsjednik Kluba ekstremnih sportova „Limit“ Ermin Lipovača, naglašavajući da i na ovaj način, suosjećajući s patnjom i bolom preživjelih Srebreničana, učesnici biciklističkog maratona odaju počast svim žrtvama genocida u BiH, s naglaskom na Srebrenicu, noseći parolu tokom cijele trase: „Da se nikad ne zaboravi i nikad ne ponovi“.

Današnja druga etapa vozi se iz Jajca preko Donjeg Vakufa, Travnika, Viteza, Kaknja, Visokog do Sarajeva u dužini od 158 kilometara.


Sutra stižu u Srebrenicu

Podsjećamo, Klub ekstremnih sportova "Limit" iz Bihaća četrnaesti put organizira biciklistički maraton Bihać - Srebrenica. I ove godine bihaćkim biciklistima pridružili su biciklisti iz drugih gradova BiH, ali i evropskih zemalja. Većina ih dolazi iz biciklističkih klubova, a ima i onih koji individualno učestvuju u maratonu dugom oko 500 kilometara.

Zajedno s biciklistima, put Srebrenice krenuli su i maratonci koji će trkačkim maratonom dati svoj doprinos obilježavanju tužne godišnjice stradanja stanovnika Podrinja u tadašnjoj "Zaštićenoj zoni" Ujedinjenih naroda.

Dolazak učesnika maratona u Memorijalni centar Potočari predviđen je 10. jula, između 18 i 19 sati.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.