GODIŠNJICA

Tužna kolona s posmrtnim ostacima žrtava srebreničkog genocida krenula iz Visokog

N. Smajović

N. Sm.

9.7.2018

Vjerskim dijelom programa, kao i obraćanjem članova Organizacionog odbora za ispraćaj, iz Visokog, sa „Gradskih grobalja“ ispraćen je kamion sa 35 tabuta žrtava srebreničkog genocida, koje će 11. jula u Potočarima pronaći svoj vječni smiraj. 

– I nebo danas plače. Danas ispraćamo četiri maloljetna dječaka, kao i jedan bračni par. Pitam se kakav je monstrum mogao ubiti trudnu ženu i dijete u njoj? Ovo se sve dokazi da u Srebrenici nisu ubijani vojno sposobni, već svi, i dječaci i žene i starci. 

Što se tiče same dženaze, danas smo mogli ispraćati i veći broj stradalih, međutim, mnoge majke i dalje ne prihvataju da ukopaju samo jednu ili dvije koščice, jer svoju djecu nismo rađale bez glave i drugih dijelova tijela. 

Ja ih razumijem, ali sam i sama ukopala samo dvije kosti. Na kraju moram reći da je u posljednje vrijeme zatajilo i Tužilaštvo, i Institut za traženje nestalih, jer mi trenutno imamo 102 mjesta za koja sumnjamo da se masovne grobnice, ali iz Tužilaštva kažu da ne izlaze na lice mjesta ukoliko nisu sigurni da se radi o grobnici. Mi ćemo tražiti da se provjeri svako mjesto za koje sumnjamo da je grobnica – kazala nam je Munira Subašić.  

U Visokom smo danas sreli i Dezinu Habibović, koja ispraća amidžu. 

– Danas ispraćam ostatke amidže, a do sada sam ukopala oca, brata i mnogo amidžića. Dugo je ležao u Tuzli, tijelo nije bilo kompletno, kao ni kod mojih oca i brata, ali smo na kraju odlučili da ga ukopamo. Težak je ovo dan, čini mi se teži nego kad su nestali… - ispričala nam je Dezina.

Kamion s 35 tabuta žrtava genocida u Srebrenici krenuo je iz Visokog, a planirano je zaustavljanje u Ilijašu, Vogošći, te pred zgradom Predsjedništva BiH u Sarajevu.



Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+5
Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.