POSLJEDNJI ISPRAĆAJ

Stotine Sarajlija tekbirima ispratile tabute posmrtnih ostataka srebreničkih žrtava

A. Durgut

A. NUHANOVIĆ

9.7.2018

Na stotine Sarajlija okupilo se ispred zgrade Predsjedništva BiH, gdje su dočekali tabute posmrtnih ostataka srebreničkih žrtava. 

U trenutku kada je kamion stigao, odjekivale su dove: ''Da im Allah podari Džennet, a kazni zločince''. 

Sarajlije su dodirivale kamion prekriven zastavom BiH. Jecaji odzvanjaju Titovom dok kamion nastavlja put prema Srebrenici.

Oni su ispratili Bošnjake, Srebreničane, koji su mučki ubijani i strijeljanji 1995. godine u UN-ovoj zoni koja nije bila zaštićena. 

Na njihovim licima vidjeli su se grč i bol koje dijele sa članovima porodica koje danas ispraćaju 35 svojih najmilijih.

Među žrtvama, danas je i trudnica koja je ubijena kada je imala 20 godina.

Inače, današnje žrtve pronađene su u sekundarnim grobnicama, njihovi skeletni ostaci su nepotpuni. Većina ih je pronađena prije 10 i 15 godina, neko i prije 20, no porodice ih nisu željele ukopati, jer skeleti nisu kompletirani.

Tišina koja se nadvila nad ovim mjestom, iako su tu stotine duša, bila je jeziva. 

Kako kaže Sarajlija Hazim Hatvić, tuga je pregolema. Nema riječi koja bi opisala ovo... Knedla u vrlu zastane, a suze je nemoguće uzdržati.

I reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović došao je danas kako bi odao počast žrtvama, te je nosio simbol genocida - cvijet Srebrenice.

Od prevelike tuge Dževadi, kćerki jedne od žrtava čiji se posmrtni ostaci nalaze na ovom kamionu, je pozlilo. Ona je danas u Sarajevu zajedno sa svojom majkom dočekala posmrtne ostatke svoga oca.

Kako nam kaže, njegovi posmrtni ostaci već davno su pronađeni, ali su čekali jer su se nadali da će naći više. Dževadina majka Šifa ukopala je već brata i više bratića. 

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+11
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.