BIH

Tegeltija: Novi konkurs za izbor glavnog državnog tužioca do kraja jula

BIRN

9.7.2018

Novi konkurs za izbor glavnog državnog tužioca trebao bi biti raspisan do kraja jula, kazao je predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) Milan Tegeltija. 

Govoreći nakon izbora u novi mandat, Tegeltija je na pitanje novinara rekao da će raniji konkursi biti poništeni i raspisani novi te da očekuje kako će se to desiti do kraja jula ove godine.

- Konkurs ne samo za glavnog tužioca Tužilaštva BiH i njegove zamjenike nego i za sve rukovodeće funkcije u pravosuđu će biti raspisan onda kada stupi na snagu novi poslovnik VSTV-a. Novi poslovnik stupa na snagu 19. jula i on predviđa da će svi konkursi za rukovodeće pozicije u pravosuđu biti poništeni i raspisani novi - kazao je Tegeltija.

On je rekao da u "posljednje vrijeme nema nekih velikih problema sa stabilnošću Tužilaštva BiH" i da je ono "na neki način ustabiljeno", ali da rezultati ovog tužilaštva još nisu zadovoljavajući.

- To je proces i rezultate Tužilaštva ćemo morati popraviti u narednom periodu, posebno u područjima koje smo definirali kao naš prioritet, prije svega ratni zločini i krivično gonjenje iz oblasti korupcije i organiziranog kriminala - kazao je Tegeltija.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.