BIH

Kritike na sjednici, jer zakon ne predviđa rok za javnu objavu registra boraca i ne zna se tačan iznos dodatka

J. Alibegović

M. R. S.

10.7.2018

Sa dva sata kašnjenja počela je vanredna sjednica Predstavničkog doma Parlamenta FBiH o boračkim zakonima. 

U sali su i predstavnici demobilisanih boraca koji protestiraju pred zgradom Parlamenta FBiH, nezadovoljni zakonom o pravima demobilisanih boraca i članova njihovih porodica, koji je predložio ministar za boračka pitanja FBiH Salko Bukvarević, a Vlada FBiH usvojila. 

Na ovaj zakon će tokom sjednice biti uložen veći broj amandmana, i to, prema informacijama, zastupnika SDP-a, SDA i DF-a. 

Sjednici ne prisustvuju predstavnici iz Kluba poslanika HDZ BiH-HNS. 

Dževad Agić, zastupnik SDA, govoreći o amandmanima ovog kluba, između ostalog, je kazao da predlažu da se borački dodatak sastoji od ratnog i radnog.

Istakao je i da ga ne treba smatrati kao socijalu te da demobilisani borac mora imati pravo bez obzira na to šta mu i gdje radi žena. Rekao je i da bračni partner preminulog borca treba imati pravo na dodatak, što nije veliki broj porodica koje bi se na taj način riješile.

Istakao je i da bi maksimalan iznos dodatka bio u rangu minimalne penzije.

Zastupnici DF-a kritizirali su, između ostalog, jer predloženi zakon ne predviđa rok za javnu objavu Jedinstvenog registra boraca i ne zna se tačan iznos boračkog dodatka. Dodaju da vjeruju da novac za provedbu zakona s predloženim amandmanima postoji. 

Zastupnik DF-a Dževad Adžem ocijenio je da je sjednica folklorno-teatarskog karaktera. 

- Da je vlast htjela rješavati probleme, ne bi imali demobilisanih boraca koji su u stanju socijalne potrebe - dodao je Adžem. 

Istakao je da se SDA ne smije ponašati kako se ponaša. 

- Srbija je isplatila svaki dinar agresoru na međunarodno priznatu BiH. Sve dnevnice četničkih bojovnika spremnih za klanje i ubijanje za to su dobili finansijsku nagradu - između ostalog je kazao Adžem. 

Ocijenio je da je predloženi zakon donesen pod pritikom, a svako rješenje koje se donese na taj način dugoročno nije dobro, te je pozvao na donošenje boljeg zakona. 

U međuvremenu, Vlada FBiH je zakazala sjednicu na kojoj će se izjasniti o uloženim amandmanima. 

Zukan Helez, zastupnik SDP-a, je govoreći o svojim amandmanima, kazao da se odvaja borački od neboračkog dijela, odnosno oni koji su neposredno učestvovali u ratu i logistika, civilna zaštita, ratne bolnice, radna obaveza, ali prioritet je pravi borački registar koji će pokazati "ratni put" svakog borca. 


Podsjećamo, uoči početka vanredne sjednice Predstavničkog doma Parlamenta FBiH o boračkim zakonima, iz Kluba poslanika HDZ BiH-HNS uputili su obavijest da neće prisustvovati današnjoj sjednici.

Razlog je usvajanje Prijedloga zakona o izbornim jedinicama i broju mandata Parlamenta FBiH. Ovaj zakon usvojen je nedavno u Predstavničkom domu bez prisustva zastupnika HDZ BiH-HNS i HDZ 1990, koji su i napustili tada sjednicu.

Inače, pred zgradom Parlamenta FBiH nalazi se veći broj demobilisanih boraca koji su nezadovoljni predloženim zakonom o pravima demobilisanih boraca i članova njihovih porodica jer ne uvažava, prema njihovom stavu, boračke zahtjeve.

Prema informacijama, na ovaj zakon će tokom današnje sjednice, koja treba početi, biti uloženi amandmani.

Borci traže borački dodatak od šest KM po mjesecu provedenom u ratu, javnu objavu Jedinstvenog registra boraca i ukidanje finansiranja boračkih udruženja iz budžeta FBiH.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.