SKANDAL

Počinje masovno predizborno uhljebljivanje u institucije FBiH?!

Piše: K. KEŠMER

10.7.2018

Vlada Federacije, na čelu sa premijerom Fadilom Novalićem i ministrima iz Stranke demokratske akcije, tri mjeseca uoči općih izbora nije usvojila odluku o produženju moratorija na zapošljavanje u javnim institucijama, saznaje “Dnevni avaz”! Odluka nije produžena prvi put nakon 20015. godine, kad je prvi put uvedena.  

Zvanično objašnjenje

To znači da ministarstva, javna preduzeća, ustanove, uprave, službe i ostale državne institucije mogu zapošljavati bez posebne saglasnosti i bez provjera da li je povećanje uposlenih uopće potrebno! Prema posljednjoj odluci o produženju, moratorij je, naime, trajao do 30. juna ove godine, a iako je Vlada zasjedala u nekoliko navrata, novog produženja nije bilo niti je takva odluka od Novalića dostavljena ministrima na glasanje.

- Premijer Novalić takvu odluku nije odstavio ministrima. Obično se ona na dnevnom redu nađe nekoliko dana prije isteka prethodne. Održane su tri ili četiri sjednice, ali odluke nije bilo – rečeno nam je iz Vlade FBiH.

Zvaničnog objašnjenja zbog čega odluke nije bilo, nema. Zanimljivo je, međutim, da je odluka o produženju izostala samo tri mjeseca uoči općih izbora, kad je potrebno mobilizirati glasačku mašineriju. Upravo je SDA zapošljavanjem i uhljebljivanjem u razne institucije i ustanove godinama stvarala glasačku bazu, koja je usluge vraćala glasovima onda kada je to potrebno.

Savjetnici i saradnici

Zanimljivo je i da je to odluka koju je premijer Novalić slavodobitno najavljivao još u svom ekspozeu, a koja je trebala umanjiti troškove budžeta i smanjiti broj uposlenika u javnim institucijama i ustanovama. Osim za zapošljavanje novih službenika, ukidanje moratorija poslužit će i da se trajno uhljebe stotine savjetnika i saradnika koji su dovedeni nakon prošlih izbora na mandatni period od četiri godine.

Aljoša Čampara rekorder 

Iako je moratorij bio na snazi u posljednje dvije godine, najviše ga je kršio ministar unutrašnjih poslova FBiH Aljoša Čampara. Upravo je on rekorder prema broju zaposlenih državnih službenika. Čampara će, tako, ostati upamćen kao ministar koji je u toku moratorija uhljebio čak 94 državna službenika!


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.