ODAVANJE POČASTI

Sekretar Međunarodnog rezidualnog mehanizma će prisustvovati obilježavanju genocida u Potočarima

Olufemi Elijas

Avaz.ba

10.7.2018

Sekretar Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove Elijas Olufemi (Elias), boravit će u službenoj posjeti Bosni i Hercegovini od 10. do 12. jula.

Sekretar Elijas će 11. jula prisustvovati komemorativnoj svečanosti obilježavanja genocida u Srebrenici 1995. godine u Memorijalnom centru Potočari, gdje će, također, održati govor i odati počast žrtvama.  

U sklopu posjete sekretar Elijas sastat će se sa zvaničnicima na Sudu BiH u Sarajevu, uključujući predsjednika Suda, sudiju Ranka Debeveca i sekretara Suda Emiru Hodžić, radi razgovora o nizu pitanja, uključujući pružanje pomoći Mehanizma nacionalnim organima koji se bave predmetima ratnih zločina.

Sekretar Elijas će se, također, sastati s predsjedavajućim Vijeća gradonačelnika Sarajeva za Informativni centar o Međunarodnom krivičnom sudu za bivšu Jugoslaviju (Centar) Ivom Komšićem, radi razgovora o tekućoj saradnji između Centra i Mehanizma. Centar, koji je nedavno otvoren uz podršku Mehanizma, promovira naslijeđe MKSJ-a, omogućavajući digitalni pristup javnim spisima i arhivskom materijalu MKSJ-a.

Tokom svoje posjete Sarajevu sekretar će održati brifing za članove diplomatskog kora u Bosni i Hercegovini i sastat će se s predstavnicima civilnog društva.

Ovo je prva u nizu planiranih posjeta Elijasa bivšoj Jugoslaviji otkada je u januaru 2017. imenovan za sekretara Mehanizma. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.