I danas bez rasprave Upravnog odbora UIO-a o raspodjeli 165 miliona KM od putarina

K Ke. - M. Aš.
10.07.2018 21:37

Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje BiH danas bi trebao održati sjednicu, na kojoj se, kako saznajemo, neće razmatrati raspodjela 165 miliona KM prikupljenih od putarina. 

Od usvajanja izmjena Zakona o akcizama, na posebnom podračunu UIO-a prikupljeno je, naime, 165 miliona KM, koje se, zbog nepostojanja dogovora između entiteta, ne mogu raspodijeliti.

Dosadašnji model, prema kojem Federaciji BiH pripada 59 posto, Republici Srpskoj 39 i Distriktu Brčko dva posto, nije prihvatljiv za vlasti u FBiH. Prema podacima UIO-a, u Federaciji se prikupi skoro 90 posto novca od putarina, stoga Vlada FBiH zahtijeva i veći procent u raspodjeli.

Kako nam je potvrđeno iz UO-a UIO-a, na sjednici se neće raspravljati o raspodjeli, jer nije postignut nikakav dogovor.

- Nije predložen nijedan model raspodjele koji bi bio prihvatljiv. Koliko znam, čak su ministri finansija FBiH i RS Jelka Miličević i Zoran Tegeltija te minsitar finansija BiH Vjekoslav Bevanda išli kod Milorada Dodika na sastanak, ali nije bilo dogovora – kazao nam je jedan član UO-a UIO-a.

Hoće li se uvesti moratorij na rast cijena cigareta? 

Upravni odbor (UO) Uprave za indirektno oporezivanje BiH (UIOBiH) trebao bi na današnjoj sjednici razmatrati i izmjene i dopune Zakona o akcizama, kojima je predviđeno uvođenje trogodišnjeg moratorija na daljnje povećavanje akcize na cigarete.

Uvođenje moratorija predložila je radna grupa UIOBiH, jer je, zbog velikog povećanja akciza na duhan, došlo i do enermnog porasta crnog tržišta duhana i duhanskih prerađevina u BiH.

U periodu od 2011. do 2017. godine, analize su pokazale da je akciza na duhan porasla za čak 105 posto, a državni prihodi svega deset procenata. Svi ovi pokazatelji dokaz su da su se potrošači u BiH okrenuli ilegalnom tržištu u nemogućnosti da priušte oporezive legalne cigarete.

Stručnjaci upozoravaju da će naglo povećanje akciza dovesti do toga da će cigarete biti, jednostavno, preskupe za konzumiranje.

NA VRH