PROTESTI

Borci gube strpljenje: Upozoravam vas sve, riješite ovo danas, nemojte čekati sutra

J. Alibegović

M. R. S.

10.7.2018

Upozoravam vas sve. Ljudi nemaju više strpljenja. Molite Boga da smo ovdje unutra, da ne izađemo vani. Riješite ovo danas, nemojte čekati sutra!

Istakao je ovo obraćajući se poslanicima Hamza Krkalić, jedan od sedmorice demobilisanih boraca koji prisustvuju sjednici Predstavničkog doma.

Ponovio je da zakon koji je predložio ministar Bukvarević nije dobar, da se vidi koja udruženja podržavaju Bukvarevića, aludirajući na prisustvo predsjednika Koordinacije boračkih organizacija Šerifa Patkovića, te da borci više nemaju strpljenja.

Poručio je Bukvareviću da oni nisu obična skupina ljudi, kako ih je ministar nazvao. Kazao je i da je već tri godine jasno šta borci traže.

- Poslanici su precizno iznijeli naše amandmane. Tražimo objavu javnog registra u roku od 60 dana. Nemojte se više vaditi na Agenciju za zaštitu podataka. Može i bez jedinstvenog matičnog broja. Onako kako ste vi mahali svojim kartonom, objavite i moj i ostalih. Tražimo ukidanje finansiranja udruženja i eto para. Prije desetak dana ste, ministre, izašli s podatkom obustave tranše MMF-a. Ne treba nam tranša. Ima novca, samo ga treba rasporediti ravnopravno. RS je riješila problem. Ako ne znate, prepišite. Ali nemate volje. Dolaze godišnji odmori, razvlačite nam pamet – upozorio je Krkalić.

Demobilisani borac i predstavnik Udruženja „Zaboravljeni branitelji“ Drago Grbavac naveo je niz primjera i pisanih akata koji nisu realizirani, između ostalog, da im je Bukvarević sam rekao da je slagao kada su ga pitali zašto nije ispunio obećanje da će ih zvati kada bude izrađivan zakon.

Kazao je i da potpisi predsjednika nekoliko stranaka kojim podržavaju njihove zahtjeve, uključujući potpis lidera HDZ BiH, čiji zastupnici nisu na sjednici.

- U prijedlogu zakona ništa što smo tražili nije dotaknuto. Volio bih da mi neko objasni kakve veze ima ima li branitelj 47, 57 ili 67 godina. Treba da ima dodatak po učešću u ratu, a ne koliko je star. Kakve veze ima je li u radnom odnosu. Ne želimo da nas se tretira kao socijalne slučajeve. Dajte što zaslužujemo. Čak ne tražimo ništa retroaktivno, a ukradeno nam je barem 50.000 maraka. Prosjek života branitelja je 52 godine, a tek od 57. dobiva uvjete da ispuni neke uvjete. To je suludo. Najbliže našim zahtjevima je ono što je predložio SDP, uz određene korekcije – dodao je Grbavac.

Istakao je da su bezbroj puta izigrani i da kupuju samo vrijeme da odu na „zasluženi“ odmor i da se više ne pojave. Pitao je kako niko nikoga ne može pozvati na odgovornost, pa naveo primjer predsjedavajućeg Predstavničkog doma Edina Mušića, „koji često krši poslovnik“.

Poručio je da nisu rušioci države, da niko nije izašao na ulici od bijesa, ali i da neće dobro završiti ako se vlast nastavi ponašati kao do sada.

Nakon obraćanja predstavnika boraca, data je i pauza od sat i po, tokom koje se Vlada FBiH treba izjasniti o 40 amandmana.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.