BIH

Američka ambasadorica četvrti put na "Maršu mira": Čast mi je što mogu upoznati one koji su preživjeli genocid

Piše: E. Sk.

10.7.2018

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+5

Ambasadorica SAD u Bosni i Hercegovini Morin Kormak (Maureen Cormack) pridružila se danas učesnicima "Marša mira 2018".

Ona se učesnicima pridružila u Šušnjarima. Istaknula je da je sretna što je ovdje četvrtu godinu zaredom.

- Ovaj "Marš mira" predstavlja sjećanje na genocid koji se dogodio u Srebrenici i počastvovana sam što sam u prilici da se družim s ljudima koji hodaju dva i po dana. Čast mi je što svake godine mogu da upoznam one koji su preživjeli genocid i njihove porodice i prijatelje, koji nisu došli iz svih krajeva BiH, već i iz cijelog svijeta - rekla je Kormak.

Navela je da je Ambasada SAD i ove godine dala svoj doprinos u deminiranju dijela puta kojim prolaze učesnici "Marša mira".

- Ambasada SAD je ponosna što je i ove godine mogla dati svoj doprinos u deminiranju dijela puta kojim prolaze učesnici "Marša mira" od nekih 90 hiljada kvadratnih metara. Međutim, ove godine je majka priroda bila jača od nas, tako da ćemo morati čekati narednu godinu da bismo tim dijelom puta prošli - kazala je Kormak.

Naglasila je da Ambasada SAD ostaje posvećena porodicama žrtava genocida u Srebrenici i u pronalasku nestalih osoba.

- SAD su oduvijek ovdje govorile da se u Srebrenici desio genocid i da je to pravna činjenica. Pozivali smo sve da priznaju i prihvate šta se ovdje desilo da bi došlo do pomirenja i bolje budućnosti - navodi Kormak.

Maršu mira u Šušnjarima su se pridružili između ostalih bivši košarkaški reprezentativac BiH Mirza Teletović, UFC borac Mirsad Bektić, inače rodom iz Srebrenice, dok je ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo, Mirvad Kurić, od prvog dana učesnik ''Marša mira''. 

(VIDEO: E. SKOKIĆ)

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.