BIH

Dvadeset šesta godišnjica zločina u Biljanima: Ne smijemo zaboraviti ni dopustiti da se ikad ovakvo nešto ponovi

U jednom danu ubijena 264 stanovnika

Piše: A.Sadiković

10.7.2018

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz

Na današnji dan prije 26 godina – 10. jula 1992. gotovo su nestali Biljani u Ključu. U tom danu ubijena su 264 stanovnika.

Okupljanjem jučer i danas u Biljanima, Ključani se podsjećaju na zločine počinjene u ovoj općini, koja je, inače, među sedam općina u kojoj su zločini nad nesrpskim stanovništvom sadržaj optužnice protiv Radovana Karadžića.

Podsjećanje je ovo na dan kada je 10. jula 1992. ispred nekadašnje zgrade osnovne škole ubijeno gotovo sve stanovništvo – njih 264 iz zaselaka Osmanovići, Domazeti, Džaferagići, Ćehići, Mešani, Jabukovac.

- Biljani, Srebrenica, Ključ i sva druga mjesta stradanja trebaju nam biti opomena i pouka novim generacijama da se ovakva historija nikad ne ponovi - poručeno je iz Biljana.

Među ubijenima bilo je i šestero djece. Najmlađa šestomjesečna Amila i dvije, tri, odnosno četiri godine stariji sestra i braća. Svi su oni bačeni u prirodne jame Crvena zemlja, Lanište I i Lanište II.

Obilaskom ovih stratiša, ali i spomen-mezarja i Memorijalnog centra Biljani i danas je zatraženo da se procesuiraju izvršioci ovih zločina, jer su tek trojica privedena pravdi, a zatraženo je i da se 10. juli proglasi danom žalosti u Kantonu.

Biljani se vraćaju životu. Obnovljeni su kuće, infrastruktura... Izgradili su Memorijalni centar i spomen-mezarje, novu džamiju... Inat i ponos vratili su ih životu. Izgradili su sve za dvije-tri godine. Bijeli nišani u polju nišana razlog su dolaska, razlog povratka u Biljane, ali danas ovdje ipak samo teška tišina, suze i bol...


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.